Advertentie
financiën / Nieuws

Achterstand bij Belastingsamenwerking Oost-Brabant

Door het opzetten van de Belastingsamenwerking Oost-Brabant is een achterstand ontstaan bij de verwerking van de WOZ-gegevens van zes Brabantse gemeenten, waardoor zij onder verscherpt toezicht van de Waarderingskamer zijn komen te staan.

20 november 2013

Van de negen gemeenten die de uitvoering van de WOZ volgens de Waarderingskamer dringend moesten verbeteren liggen er acht in Brabant. De verklaring voor zes van hen ligt in een achterstand bij Belastingsamenwerking Oost-Brabant.

Acht Brabantse gemeenten
Negen gemeenten moeten de uitvoering van de WOZ dringend verbeteren en zijn daarom onder verscherpt toezicht van de Waarderingskamer komen te staan. Opvallend is dat acht van die negen gemeenten uit Brabant komen, de andere gemeente is Harlingen. Van die acht gemeenten zitten zes bij Belastingsamenwerking Oost-Brabant: Boekel, Deurne, Landerd, Oss, Uden en Veghel. De andere twee gemeenten zijn Geertruidenberg en Zundert.

Verbeterplan gemaakt
Wat blijkt: Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) heeft bij het overnemen van taken van deze zes gemeenten een achterstand opgelopen in het verwerken van de gegevens, waardoor de huidige situatie is ontstaan. Althans, de situatie in april 2012, stipt de BSOB in een snelle reactie aan. ‘De gemeenten en de BSOB hebben toen duidelijke afspraken gemaakt met de Waarderingskamer om de kwaliteit van de taxaties, de waarderingen van de woningen in dit geval, te verbeteren. Er is een plan van aanpak opgesteld en met de financiële benodigde middelen in 2013 uitgevoerd. Het gaat om het verbeteren van de kwaliteit van bestanden, verdere efficiency van werkprocessen, de tijdigheid van levering, de communicatie richting burger en Waarderingskamer en daarmee dus het ook het verbeteren van het oordeel van de Waarderingskamer.’

Resultaten al verbeterd
Toevallig of niet ontving de BSOB afgelopen dinsdag de halfjaarlijkse rapportage van de Waarderingskamer naar de voortgang van de uitvoering van de WOZ. Hieruit blijkt dat de resultaten van mei 2013 bij alle deelnemende gemeenten nog werd beoordeeld met “kan worden verbeterd”. Uit de resultaten van oktober 2013 blijkt dat drie van de betreffende gemeenten al worden beoordeeld met “naar behoren”. ‘Met de huidige aanpak in de bedrijfsvoering en de stabilisatie in de woningmarkt zien we de uitslagen van komende controles met vertrouwen tegemoet.’ Die controles vinden half januari en medio 2014 plaats.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan / burger
Uit de politieke discussie in Oss komt een ander beeld na voren. Het is in belangrijke mate een bestuurlijke onderschatting van de situatie geweest. Terwijl de aansturing van uit management in het bijzonder van het uit het Waterschap Aa en Maas tekort schoot.
Advertentie