Nettowinst BNG stijgt met 100 miljoen
Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft vorig jaar zijn winst flink weten op te voeren. Het nettoresultaat steeg met bijna 80 procent tot 226 miljoen euro. De gemeenten mogen als aandeelhouders op een dividend van 25 procent rekenen.
Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft vorig jaar zijn winst flink weten op te voeren. Het nettoresultaat steeg met bijna 80 procent tot 226 miljoen euro. De gemeenten mogen als aandeelhouders op een dividend van 25 procent rekenen.
Dat heeft BNG gisteren bekend gemaakt. De nettowinst over 2015 was precies 100 miljoen euro hoger dan de nettowinst over 2014.
Weinig nieuwe investeringen
De bank zag de omvang van nieuw verstrekte leningen met bijna een kwart groeien ten opzichte van het jaar ervoor tot een totaal van ruim 11 miljard euro. Dat is voornamelijk het gevolg van de herfinanciering van bestaande schulden van decentrale overheden, woningcorporaties en zorginstellingen. Die klanten zijn over het algemeen volgens de bank wel voorzichtig met nieuwe investeringen. ‘De stapeling van overheidsmaatregelen leidt tot veel onzekerheid, waardoor de kernklanten van de bank over het algemeen terughoudend zijn met nieuwe investeringen’, aldus de bank.
Gunstige inkooprijzen
De winst van BNG is positief beïnvloed door de hoge volatiliteit op de financiële markten. Die werd mede veroorzaakt door het opkopen van obligaties van de Europese Centrale Bank (ECB). De effecten hiervan op de marktrente en de verkoopresultaten hebben geleid tot een positief resultaat op financiële transacties van 16 miljoen euro. De bank heeft de gunstige inkoopprijzen vertaald naar scherpere tarieven voor haar klanten.
Strop in Oostenrijjk
De nettowinst is in 2015 negatief beïnvloed door bijzondere afwaarderingen van in totaal 72 miljoen euro. Daarvan heeft 63 miljoen euro betrekking op ongerealiseerde afwaarderingen op obligaties van de voormalige Oostenrijkse bank Hypo Alpe Adria. De obligaties zijn weliswaar gegarandeerd door de deelstaat Karinthië, maar de Oostenrijkse toezichthouder vindt dat obligatiehouders moeten bijdragen aan de afwikkeling. BNG Bank is van mening dat Karinthië contractueel verplicht is de rente en aflossingen op deze lening te voldoen. De bank zich aangesloten bij een belangengroep van beleggers om de belangen van de bank veilig te stellen.
Dividend voor gemeenten
BNG stelt de aandeelhouders – de gemeenten en de Staat – voor om 25 procent van de winst na belasting uit te keren. Dat komt neer op een dividendbedrag van bijna 57 miljoen euro. Vorig jaar werd eenzelfde percentage aangehouden, maar omdat de nettowinst toen aanzienlijk lager was, was het dividendbedrag maar 32 miljoen euro.
Aanhoudend onzeker
Aan een financiële prognose over de nettowinst over 2016 waagt de bank zich niet, vanwege 'aanhoudende onzekerheden'. Door de voortdurend lage lange rentetarieven en de terughoudende rentepositie van de bank zal het renteresultaat dit jaar naar verwachting lager uitkomen dan in 2015.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.