Advertentie
financiën / Nieuws

Wethouders willen meer belasting kunnen heffen

Om het groeiende takenpakket van de gemeente te kunnen betalen willen wethouders de mogelijkheid hebben meer lokale belasting te heffen. Dat blijkt uit een enquête van het NRC Handelsblad.

30 december 2011

Twee op de drie wethouders financiën vinden dat ze meer lokale belasting moeten kunnen heffen. Uit een onderzoek van NRC Handelsblad en een onderzoeksbureau blijkt dat 67 procent van deze wethouders vindt dat ze ruimere bevoegdheden moeten krijgen.

Groeiend takenpakket

Als dat niet gebeurt, kunnen zij hun groeiende takenpakket niet uitvoeren, stellen ze. Gemeenten nemen steeds meer taken over van het Rijk en de provincie, maar aan de andere kant hebben ze wel te maken met forse bezuinigingen vanuit het Rijk.

Te veel bezuinigd

Aan de enquête deden 140 wethouders mee. Meer dan de helft (55 procent) vindt dat er te veel wordt bezuinigd op gemeenten.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janssen / Boekhouder
De meeste besturen hebben geen idee dat deze crisis een serieus probleem is. Aangezien wethouders niet langer dan 4 of 8 jaar in het College zitten, is de druk niet hoog genoeg om te beseffen dat het sinterklaas tijdperk voorbij is.





Erger nog ik neem het hun niet kwalijk. In tegenstelling tot de particuliere sector hoeft de overheidssector niet te vechten voor haar bestaan. Deze is namelijk wettelijk geregeld. Dus waarom moeilijk doen over 'prijsverhogingen' van overheidsproducten/diensten. Tevens moet je rekening houden, dat 1 op de 4 Nederlanders direct of indirect afhankelijk is van de overheid. Van hun hoef je ook niets te verwachten. De rest is iets te zeer met zichzelf bezig, tenslotte wie is nu bereid om te protesteren in Den Haag voor minder belastingen en regels.





Minder regels en minder collectieve belastingdruk; ik denk het tegenovergestelde, het wordt meer en je krijgt minder.





Resteert nu nog: een prettige jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar!











r van den hoff / directeur
Toch weer jammer dat ipv de tering naar de nering zetten we gewoon weer van de burger gaan plukken...geen goede voornemens!
Bas / logicus
Natuurlijk willen wethouders meer belastingen heffen want zonder deze aanvullende inkomsten zijn ze niet in staat om zeer dure prestige projecten ter meerdere eer en glorie van zich zelf te voltooien. Elk opgeleverd prestige project levert de wethouder meer naamsbekendheid op in den lande als wel binnen de eigen politieke partij en de groep gegoede burgerij die hem fêteert. En dat is weer in het belang van zijn herverkiezing of carrièregroei. Eigenbelang eerst en dan die van het volk.
dingemans / ambtenaar
De meeste lokale bestuurders, wethouders en raadsleden, overschatten hun invloed; zeker onder de huidige omstandigheden. Ze mogen op de winkel passen, maar de tijd van megalomane projecten is gelukkig voorbij. Prestigieuze shoppingmalls, bejaarden-wooncentra en andere kostbare RO-projecten zijn niet meer van deze tijd en voor hetgeen in het verleden is aanbesteed doemt leegstand. "Er was eens een mannetje dat was er niet wijs...." zo begint een oud kinderversje, dat blijkbaar door veel lokale bestuurders niet is gekend. Zelfoverschatting heet de kwaal waaraan veel wethouders lijden, terwijl het credo nu is: doe meer met minder. Waarom zouden zoveel lokale bestuurders voortijdig de harp aan de wilgen hangen...., gebrek aan realiteitszin?
gerrie
Dit zegt genoeg over de capaciteit van dit soort mensen. Lekker plukken uit andermans zakken. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze zelf nog nooit iets uit eigen zak betaald en ze worden gesponsord door belastinggeld.
herman / wao
als wij het als bevolking nou eens gingen omdraien en de bevolinking meer bevoegtheden kreeg dan zou ik gaarne de reactie van de wethouders willen zien. naartuulijk is de bevolking nog steeds in staat de Gemeente hun wil op te leggen dooer met de hele bevolking naar het Gemeentehuis te gaan en een motie van wanbestuur in te dienen tegen Ben W. en we eisen nieuwe verkiezingen in de Gemeente . dat zijn de keerzijde van het verhaal.
Arjan Bosker / directeur ruimte
Uit alle reacties blijkt dat wethouders c.q. gemeenten vooral veel hebben uit te leggen aan hun burgers. Juist op gemeentelijk niveau worden talloze tastbare diensten en prestaties geleverd, waarvoor het beter zou zijn om de burgers van die gemeente daarvoor lokaal te belasten i.p.v. via 'onzichtbare' belastingen, zoals BTW, accijns en - de topper van allemaal - de 'opcenten'.

Één van de hoofdregels van besturen is dat 'wie betaalt, bepaalt'. Burgers dragen nu door 'onzichtbare' belastingen veel af aan de Staat zonder dat duidelijk is wat daar precies voor 'geleverd' wordt. Door belastingen lokaal te heffen (i.p.v. landelijk) wordt veel duidelijker gemaakt welke prestaties de gemeente moet leveren en wat dat kost.

Enig idee hoeveel een gemiddelde kinderboerderij, muziekschool, speeltuin, sporthal of zwembad aan 'belastinggeld' kost (naast het eventuele entreekaartje)?
a. middelveld / senior adviseur
Mij verwondert het dat wethouders denken populair te worden me belastingheffing. Mij verwondert nog veel meer dat er zoveel verschillende gemeentelijke belastingen worden geheven. Dat zijn allemaal administratieve processen, die niet nodig zijn als je de financiering van de provincie ziet. Een opslag op de btw, de inkomstenbelasting en/óf de vennootschapsbelasting, al naar gelang je politieke voorkeur, en dat verdelen conform de maatstaven van het gemeentefonds. Geen honderdduizenden bezwaren meer, geen tienduizenden zaken bij de rechtbanken en hoven meer. Kan de rechter zich ook weer met andere zaken bezig houden en hoeft die griffieverhoging ook niet door te gaan. De afdelingen belastingen van de gemeenten kunnen andere nuttige dingen gaan doen. Wat zouden we de kosten kunnen verminderen en de lasten kunnen beperken!





Vertrouwen de bestuurders misschien het rijk niet en vrezen ze kortingen. Dan laat je deze verhouding toch gewoon bij wet vaststellen, net zoals de grond voor belastingheffing nu ook bij de Gemeentewet is geregeld. Ingewijden roepen dan nog dat het Europees Handvest inzake lokale autonomie bepaalt dat de gemeenten tenminste een deel van de eigen inkomsten uit lokale belastingen moeten krijgen. Gelukkig kan dit verdrag opgezegd worden; ook ten dele.





Dus niet meer, maar veel minder lokale belastingheffing; alleen daar waar individuele prestaties van de lokale overheid worden verkregen mag nog wel een bijdrage worden gevraagd.











En natuurlijk mogen de opslagpercentages gezamelijk niet meer opbrengsten genereren dan de lokale belastingen. Het kan, vermoed ik, wel met een kwart minder, omdat er veel minder uitvoeringskosten zijn.





Advertentie