Advertentie
financiën / Nieuws

Verbeterde welvaart bereikt niet iedereen

De Nederlandse economie bloeit en de schatkist is gezond. Dat heeft koning Willem-Alexander gezegd in de troonrede, waarmee het parlementaire jaar is geopend. Wel is het belangrijk dat meer mensen gaan profiteren van de economische voorspoed, aldus de koning.

19 september 2017

De Nederlandse economie bloeit en de schatkist is gezond. Dat heeft koning Willem-Alexander gezegd in de troonrede, waarmee het parlementaire jaar is geopend. Wel is het belangrijk dat meer mensen gaan profiteren van de economische voorspoed, aldus de koning. 

Terughoudend
Willem-Alexander wees erop dat er nog steeds mensen zijn die moeite hebben om rond te komen. Het kabinet heeft er wel voor gezorgd dat alle groepen er komend jaar in ieder geval niet op achteruit gaan. Het demissionaire kabinet moet in zijn nadagen dus terughoudend zijn, maar trekt wel extra geld uit voor verpleeghuizen, basisschoolleerkrachten en veiligheid. De koning verzekerde ook dat het kabinet de Groningers die schade hebben geleden door de aardgaswinning niet vergeet.

Koopkracht
Ook premier Mark Rutte benadrukte dat niet iedereen merkt dat het beter gaat. ‘We kunnen vaststellen dat Nederland aan het einde van deze kabinetsperiode er weer sterk voor staat. Een enorm contrast met de economische situatie van toen wij aantraden', aldus Rutte. Ook hij benadrukt dat het demissionair kabinet terughoudend is geweest bij het opstellen van de begroting. ‘Het kabinet heeft ervoor gezorgd dat het overgrote deel van de Nederlanders in 2018 hun koopkracht behoudt of een klein plusje heeft. Maar nog niet iedereen merkt dat het beter gaat. Het kabinet neemt daarom ook maatregelen om de koopkracht voor met name gepensioneerden en sociale minima op peil te houden. Daarnaast investeren we in veiligheid, de verpleeghuiszorg en de lerarensalarissen.’

Kloof
Liane den Haan, directeur van seniorenorganisatie ANBO, vertrouwt daar niet blindelings op. ‘Iedereen moet profiteren van de economische groei. En ik vertrouw er nog niet op dat dat gaat gebeuren. Ik roep de informateur en de onderhandelaars op om deze begroting tegen het licht van de demografische ontwikkelingen te houden, met twee specifieke opdrachten: verklein de kloof tussen werkenden en niet-werkenden. En compenseer de mensen met een middeninkomen en een hoge zorgvraag'.

Meer loon
Ook Maurice Limmen, voorzitter CNV Vakcentrale wil dat de ‘gewone mensen’ in de portemonnee gaan voelen dat het beter gaat. ‘In die sectoren waar het kan zet CNV dus in op meer loon, meer zekerheid en verlichting van werkdruk, zegt Limmen. Echte groei reflecteert zich volgens hem in vaste banen en zeker loon. ‘We roepen het toekomstig kabinet op om werkend Nederland weer meer zekerheid te bieden en de doorgeschoten flexibilisering op de arbeidsmarkt te stoppen.’ (Red./ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie