Advertentie
financiën / Nieuws

Weert kan anderhalve ton besparen op raadsvergoedingen

De gemeente Weert kan bijna anderhalve ton bezuinigen op de vergoedingen voor raadsleden en voor fractie-ondersteuning. Dat staat in de zogenoemde bezuinigingscatalogus die het college heeft laten opstellen. De raad gaat uit alle uitgewerkte voorstellen binnenkort een keuze maken.

20 april 2011

Verdedigbaar
Op voorstel van het college heeft een ambtelijke werkgroep afgelopen tijd de mogelijke bezuinigingen op een rijtje gezet en doorgerekend. Het college heeft de voorstellen overgenomen en als verdedigbaar aan de raad voorgelegd.

Eigen vergoeding
Meest opvallende voorstel aan de raad is om te korten op eigen vergoedingen: een raadslid krijgt nu 1157, 56 euro per maand en zou dat zien teruglopen tot ruim 900 euro. Ook zouden de fractiebudgetten worden teruggebracht en mogelijk zelfs afgeschaft. ‘Er is geen wettelijk minimum aan de vergoeding om het werk van de fracties te faciliteren’, aldus woordvoerster Vivian de Leijer van Weert.

Symbolisch bedrag
Momenteel krijgen de raadseleden de maximale vergoeding voor hun werk. Gemeenten mogen hier 20 procent onder gaan zitten. Met de voorgestelde korting schieten de raadsleden dus van de hoogst toegestane wedde naar de minimum vergoeding. Het fractiebudget zou in theorie naar nul kunnen worden teruggebracht. ‘Of naar een symbolisch bedrag van een euro’.

Snijden in eigen vlees
Het is aan de raad zelf om te beslissen over het pakket aan bezuinigingsmaatregelen dat nu voorligt. Ze kunnen hun eigen salaris dus ook ontzien maar zullen dan ergens anders dieper moeten snijden. ‘Mocht de gevreesde korting van het Rijk meevallen, dan hoeven we misschien helemaal niet te korten op de fractie’s, ‘ aldus De Leijer.

Genoeg animo
Bang dat er in de toekomst geen raadsleden meer te vinden zullen zijn als de huidige raad instemt met het snijden in eigen vlees is de woordvoerster niet. ‘Er is animo genoeg in Weert. De meeste mensen die in de raad willen doen dat zo wie zo meer uit idealisme dan voor het geld’. De fracties wilden de stukken eerst intern bespreken alvorens te reageren.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janet / beleidsadviseur
wedden dat dat voorstel het niet gaat halen. Dat blijkt altijd, zelfs de adviseurs van de wethouders worden altijd ontzien. Het 'gewone' personeel zal het wel moeten bezuren.
Berry / ambtenaar
symbool politiek van het college ( en adviseurs ) Overigens wat dragen die kostendragers eigenlijk zelf bij aan de bezuinigingstaak? hoeveel leveren zijn in?
valentijn / burger
@jantje

Uw reactie is tamelijk dom. Als u uw huiswewrk zou hebben gemaakt, dan had u geweten dat raadsleden met een fooi worden afgescheept. Inderdaad leveren raadsleden dikwijls slecht werk. Maar je kan jezelf de vraag stellen of dat niet is omdat er geen normale vergoeding tegenover staat. Nu komen er veel ijdeltuiten, naievelingen en opportunisten op het raadswerk af. Als u daadwerkelijk een ambtenaar bent -op internet is niets zeker- dan had u beter moeten weten.
Jan
@Jef. Alsof jer betere raadsleden zou krijgen bij een betere betaling. Juist dan komen er opportunisten en geldzoekers op af. Betere vergaderregels, meer rechtstreeks aan ambtenaren (mogen) vragen en je alleen m,et hoofdlijnen bezig houden, dàt trekt de goede mensen.
Hendrik
De gemeenteraad is het hoogste gemeentelijke orgaan en rechtstreeks gekozen door de inwoners. Het is onder andere belast met de controle van het college. Het college stelt dus voor dat het wel een tandje minder kan. De uitgaven voor de raad zijn in het grote geheel van de uitgaven van Weert minder dan 1%. Democratie mag schijnbaar niets meer kosten.
De grens wat de wet voorschrijft wordt opgezocht; fractieondersteuning van 1 euro omdat het niet lager mag. Het college vindt het schijnbaar nogal lastig zo'n duale raad die de bevolking opzoekt met het fractiebudget.
JdJ / adviseur
De gemeente Weert kan een veelvoud aan euro's besparen op haar ambtelijk apparaat als we kijken naar het wettelijk minimum. Alleen de GS en de griffier zijn wettelijk verplichte ambtelijke functies. Tel daar voor regievoering nog een paar adviesfuncties bij op en je organisatie staat. En dan laat je de beleidsuitvoering aan de markt over. Geen grote gebouwen, geen OR......
Advertentie