Gemeenten willen behoud focus in EU-fondsen
Wanneer er geld uit bestaande fondsen wordt gehaald om andere thema’s te bedienen, schaadt dat volgens de VNG bestaande programma’s.
Groene transitie, innovatie, arbeidsmarktbeleid en digitale transitie. Dat zijn wat de gemeenten betreft de vier overkoepelende thema’s waarop de Europese cohesiefondsen geconcentreerd moet blijven. Versplintering van de subsidiestromen moet worden voorkomen.
EU-begroting
Dat standpunt neemt het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in met betrekking tot het toekomstige cohesiebeleid van de Europese Unie. Momenteel vinden er in Den Haag en Brussel gesprekken plaats over de volgende subsidieperiode na 2027. Van de huidige EU-begroting gaat 40 procent naar het cohesiebeleid.
Lokale opgaven
De huidige thematische focus van de EU-fondsen als EFRO en ESF moet volgens de VNG ook in een volgende ronde overeind blijven. Ze dragen niet alleen bij aan nationale doelstellingen, maar ook aan regionale ontwikkelingsstrategieën en lokale opgaven.
Klimaatadaptie
Binnen het overkoepelende thema groen zien gemeenten het liefst extra aandacht voor circulaire economie, groene mobiliteit, energietransitie, Blue Deal en klimaatadaptatie. Binnen het thema digitaal wil de gemeentekoepel bij voorkeur de focus leggen op kunstmatige intelligentie, dienstverlening en digitale geletterdheid. Op sociaal terrein tenslotte wil de VNG het Brussels geld vooral laten vloeien naar de subthema’s gezondheid, bestaanszekerheid, kansengelijkheid en human capital.
Crisis
Thematische focus in de EU-programma’s is volgens de gemeentekoepel van belang om gerichte investeringen en continuïteit te waarborgen. ‘Met nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld het gebruik van het cohesiebeleid als crisisinstrument, ligt versnippering van fondsen op de loer. Wanneer er geld uit bestaande fondsen wordt gehaald om andere thema’s te bedienen, schaadt dit bestaande programma’s. Er moet dan ook gewaakt worden voor de toevoeging van te veel uiteenlopende thema’s’, aldus het VNG-bestuur.
Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 9 van deze week.
-goed bestuur (transparant en integer, herstel vertrouwen in Overheid, bestrijding corruptie, verkleinen Europees Parlement)
-bestaanszekerheid (wonen, voedsel en water, gezondheid)
-beperk (regels, migratie, schulden, subsidies)
-versterk (rechtstaat, veiligheid).