VNG: geen loonsverhoging in 2021
Gemeenteambtenaren kunnen wat de VNG betreft een loonsverhoging in 2021 vergeten. De gemeentelijke koepelorganisatie gaat voor een ‘pas op de plaats’ bij de cao-onderhandelingen die deze week beginnen.
Gemeenteambtenaren kunnen wat de VNG betreft een loonsverhoging in 2021 vergeten. De gemeentelijke koepelorganisatie gaat voor een ‘pas op de plaats’ bij de cao-onderhandelingen die deze week beginnen.
Gemeenten hadden volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten eind 2019 al te kampen met forse tekorten op de begroting. De coronacrisis en de maatregelen daartegen hebben die situatie ‘vele malen’ verergerd. ‘Dat dwingt werkgevers om in de loonontwikkeling nu een pas op de plaats te maken’, aldus VNG-onderhandelaar Ton Heerts.Vakbond FNV Overheid gaat voor een loonstijging van 3,5 procent, andere bonden zetten wat lager in.
Pensioenpremie
In de inzetbrief voor de cao-onderhandelingen benadrukt Heerts dat gemeenten worden geconfronteerd met scherp stijgende uitgaven en scherp dalende inkomsten, en verder nog niets weten over de compensatie van het rijk daarvoor. Bovendien hebben de werkgevers te maken met fors stijgende pensioenpremies volgend jaar, waarmee ze volgens Heerts ook investeren in de koopkracht van medewerkers op termijn wat ten koste gaat van de arbeidsvoorwaardenruimte.
Baanzekerheid
Verder halen de werkgevers een recente peiling onder medewerkers aan waaruit zou blijken dat die op dit moment een grotere waarde hechten aan baanzekerheid dan aan inkomen. Gedoeld wordt op een gezamenlijk met de vakbonden afgenomen enquête onder ruim 26.000 gemeenteambtenaren. De conclusie die de VNG uit de enquête trekt is een merkwaardige, want de respondenten gaven juist aan dat inkomen voor hen het belangrijkste thema was. De conclusie die werkgevers en bonden in dat rapport gezamenlijk trokken: “inkomen staat – met een flinke afstand tot de nummers twee en drie – op de eerste plaats”. Op de tweede plek staan mogelijkheden om werk en privé goed te combineren en op de derde plaats verlof(regelingen). Pas op de vierde plek staat het thema baanzekerheid.
Koopkracht
Gemeenteambtenaren maken zich blijkens de enquête nog geen zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de eigen baanzekerheid. Door een pauze in te lassen in de structurele salarisverhogingen kan dat zo blijven, want het brengt de continuïteit van de gemeentelijke bedrijfsvoering en de daaraan gekoppelde baankansen het minst in gevaar. Voor ambtenaren zou zo’n pas op de plaats ook te verteren moeten zijn, want in de afgelopen jaren is volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten fors geïnvesteerd in de koopkracht van gemeentelijke medewerkers. ‘Zeker de laatste jaren, waarin de loonafspraken fors vooruitliepen op de inflatie.’
Thuiswerkvergoeding
De werkgevers staan wel open voor een tegemoetkoming in de kosten die het thuiswerken voor ambtenaren met zich meebrengen. In de cao moeten daar afspraken voor de korte termijn over kunnen worden gemaakt. Verder willen de werkgevers met de vakbonden mogelijkheden verkennen om afspraken te maken over thuiswerken. Daarbij wordt gedacht aan afspraken waarmee de medeverantwoordelijkheid van de werkgever voor de arbeidsomstandigheden van thuiswerkende medewerkers beter tot uiting komt. Onderdeel daarvan zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat er een Arbocatalogus thuiswerken komt.
Reacties: 32
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Goede tijden = flink sparen + niet uitgeven
Waardering = schouderklopjes + niet uitgeven.
Dat is de VNG. Inderdaad tijd om nu eens lekker ouderwets 1 of 2 dagen dag te staken.
Lullige opmerking: van baan vakbond naar baan werkgevers is klaarblijkelijk beter )- of is een geheime vakbondsmissie move?)
Het overdreven en feitelijk onware taalgebruik over forse?! loonsverhogingen de laatste jaren. In werkelijkheid hebben de ambtenaren juist fors ingeleverd t.o.v. bedrijfsleven en inflatie in periode 2010-2018. toen waren het jaren met niets, driekwart of 1 procentje.
Ook is ons belooft dat er niets zou veranderen met wnra en nu binnen een jaar wordt deze belofte gebroken en wil VNG het 3e WW jaar schrappen.
Je voelt je niet serieus genomen met een dergelijke houding.
Zeker niet van overloper Heerts verwacht.
De ambtenaren (en de overige Nederlanders) moeten straks allemaal meebetalen aan deze mega kapitaalinjectie!
kan het ook voorkomen dat we er helemaal niks op voorruit gaan dit jaar?
De onderliggende financiële problemen van gemeenten liggen voor een belangrijk deel aan de taken die middels de decentralisaties zijn overgeheveld naar de gemeenten, waarbij er meteen een flinke korting is geïntegreerd op het overgehevelde budget. Los dit probleem structureel op door vanuit de VNG een sterke vuist te maken naar het Rijk in plaats van een middelvinger op te steken naar de werknemers bij iedere CAO onderhandeling.
“CNV WIL 30-URIGE WERKWEEK VOOR AMBTENAAR”.
Vakbond CNV Overheid vindt het tijd worden voor een 30-urige werkweek voor gemeenteambtenaren. En dat dan met behoud van een volledig salaris.
Waarom niet conform rijk een kleine verhoging en een eenmalig bedrag waardoor de meerjarenruimte in onzekere tijden niet wordt belast.
Ton Heerts is overigens een goede onderhandelaar. Nu aan de andere kant van de cao tafel :-(
Er is geen geld, het gaat zo slecht, kijk toch eens naar anderen, jullie hebben werkzekerheid.
Ik hoop dat de bonden deze keer de poot stijf houden. Verwacht echter dat ze dat niet kunnen omdat zo'n klein deel van de ambtenaren lid is van een bond en de bereidheid tot actie nihil is. Misschien dit keer alleen onderhandelen voor betere voorwaarden voor vakbondsleden? Misschien dat dan veel van die huilende collega's een keer in actie komen en verantwoording nemen voor hun looneisen in plaats van telkens weer mee te liften op het werk van een kleine groep.
Een aantal VVD burgemeesters en gelijk denkenden van het CDA. En op wie wordt de komend verkiezingen weer massaal gestemd? VVD.
In maart weer verkiezingen en wie gaat dit regelen? Het wordt tijd dat we een keer verstek laten gaan.
De Corona-crisis heeft ons allemaal veel gekost, het Rijk verhoogt de staatsschuld substantieel. Dat was/is geen reden om de Rijksambtenaren op de 0-lijn te zetten. De gemeenten maken ook hoge kosten door de Corona-crisis, maar koppel dat niet aan de loondiscussie van de gemeenteambtenaren. Het is niet uit te leggen waarom voor de een wel en de ander niet, oftewel meten met verschillende maten
Voor de jongere in schaal 9 of hoger is de combinatie gemeente/vakbond sowieso killing: de FNV komt alleen op voor schaal 6 of lager en medewerkers van 60 jaar of ouder. En dan vraag je je als vakbond af waarom er zo weinig leden bijkomen.
Vakbonden hebben de aansluiting met de arbeidsmarkt volledig gemist. Ze hebben alleen oog voor de in hun ogen 'zwakste' deelgroepen en hebben de grootste groep arbeiders uit het oog verloren. Zij hebben zichzelf op deze manier gemarginaliseerd.
Verder vind ik het weer een wanvertoning van de VNG. Wij moeten pas op de plaats maken, terwijl er voor de Rijksambtenaren weer ontzettend goed wordt gezorgd. Om nog maar te zwijgen over alle drogredenen die in het stuk worden aangehaald: 'ja jullie vinden baanzekerheid belangrijker dan inkomen'. Oh ja, want dat rechtvaardigt de situatie... Hou toch op. Verder eens met Manu, Frits en Erik: gemeenten kunnen straks echt niet meer concurreren om jonge aanwas en worden gewoon finaal buitenspel gezet.
1. ga (eindelijk) eens een keer allemaal (!) staken.
2. zoek zo spoedig mogelijk een baan bij het bedrijfsleven.
3. zeg bij -in vergelijking met Rijk/provincie- al jarenlang zo weinig resultaat op salaris- en pensioenverbetering je lidmaatschap bij de vakbond maar op.
Aan jullie gemeenteambtenaren de keuze.
Helaas niets gelukt.
Inmiddels heb ik mijn eigen CAO in het leven geroepen.
Ik doe waar ik voor wordt betaald. En als ik in een goede bui ben doe ik zelfs iets meer.
Heel eerlijk en integer!