VNG wil geen tarieven voor gebruik BAG
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil niet dat grootgebruikers gaan meebetalen aan de kosten van de basisregistratie adressen en gebouwen (Bag) en de basisregistratie grootschalige topografie (BGT). Volgens de VNG werpt een tarief drempels op voor het gebruik van de databases, en de kwaliteit van de gegevens.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil niet dat grootgebruikers gaan meebetalen aan de kosten van de basisregistratie adressen en gebouwen (Bag) en de basisregistratie grootschalige topografie (BGT). Volgens de VNG werpt een tarief drempels op voor het gebruik van de databases, en de kwaliteit van de gegevens.
Viewers
De BAG en de BGT worden betaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken, en zijn ondergebracht bij het Kadaster. De dienst moet de data uit de BAG en BGT, via Publieke Dienstverlening op de Kaart, of PDOK, zoveel mogelijk ontsluiten voor gebruik. Dat kan door burgers, bijvoorbeeld via de PDOK-viewer, maar ook veel dienstverleners maken er gebruik van. Sommigen doen dat zo veel, dat de onderliggende data-infrastructuur van PDOK steeds moet worden aangepast, en onderhoud steeds meer geld kost. In een regelingsvoorstel schetst minister Ollongren dat het gebruik sinds 2013 is gegroeid van 0,5 miljard hits per jaar naar 14,4 miljard. Voor dit jaar worden meer dan 18 miljard hits verwacht.
Kosten
Het kabinet wil daarom dat afnemers met meer dan 10 miljoen hits per jaar een deel van de kosten dragen. De kosten kunnen oplopen van 15.000 euro tot maximaal 100 miljoen hits tot 150.000 euro voor meer dan een miljard hits. Naar verwachting zijn er in totaal een kleine 50 afnemers die onder deze regeling zullen vallen. Dat zijn over het algemeen geen gemeenten, maar dienstverleners die de data uit PDOK beschikbaar stellen op hun website.
Tegenspraak
Maar de VNG is geen voorstander van tarieven, zo schrijft de vereniging in een reactie op de internetconsultatie op de tariefregeling van de minister. De gemeentekoepel vindt dat de tarieven in tegenspraak zijn met de het rijksbeleid over de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI), waarin tarifering juist wordt gezien als een rem om de ontwikkeling en groei van de GDI. De VNG vreest dat wanneer afnemers moeten betalen, ze zullen gaan werken met oudere kopiëen van de databases. Dat druist in tegen het idee dat de data zoveel mogelijk bij de bron, waar de informatie het meest actueel is, wordt gehaald.
BRP
Bovendien heeft het ministerie zelf al geconstateerd dat tarifering niet werkt, zegt de VNG. ‘Aanvullend bestaat bij de Basisregistratie Personen (BRP) een jarenlange ervaring met de negatieve effecten van tarifering van gebruik en juist daarom wordt daar aan een andere financieringssystematiek gewerkt. Het is tegenstrijdig dat u dit falende financieringsmodel nu introduceert voor de BAG en BGT, nota bene vlak na het verschijnen van de genoemde kamerbrief waarin een bijstelling van het beleid wordt aangekondigd.’
Financiering
Volgens de VNG is het wel nodig om tot betere en kostendekkende financieringsafspraken te komen. ‘De woningbouwopgave, de energietransitie en klimaatadaptie vragen om kwalitatief goede en toegankelijke ruimtelijke gegevens. Het is in dat kader dus van belang dat we komen tot goede en structurele financiering van de gehele keten.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.