VNG: 'Verhoog premie hypotheekgarantie'
De premie die huiseigenaren betalen voor de hypotheekgarantie, moet omhoog. Dat vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Zij ziet niets in een verhoging van de hypotheekgarantie zoals de Vereniging Eigen Huis (VEH) dat voorstelt. Het fonds is nu al te klein om de schade te ondervangen wanneer er een crisis uitbreekt, zegt zij.
Risico
Huiseigenaren uit de lagere inkomensgroepen kunnen in Nederland een beroep doen op de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Voor een eenmalige premie van 900 euro kopen zij daarmee een hypotheekgarantie. Daarmee is het risico gedekt dat zij hun hypotheeklasten een keer niet kunnen betalen. Als zij onverhoopt hun huis moeten verkopen en de opbrengst minder is dan de nog af te lossen hypotheek, is dat verschil ook gedekt. De kosten komen dan voor de rekening van gemeenten en het Rijk.
Onnodig
Nu de situatie op de huizenmarkt steeds nijpender wordt, stelt de Vereniging Eigen Huis voor om de hypotheekgarantie te verhogen van 265.000 naar 350.000 euro. Daardoor kan een grotere groep een beroep doen op de hypotheekgarantie, en dat zou de omloop op de huizenmarkt bevorderen. VNG-woordvoerder Arjen Konijnenberg noemt dit een onnodig risico. 'Dat kunnen gemeenten niet waarmaken.' Het normale ondernemersrisico van banken wordt hiermee helemaal afgewenteld op gemeenten en het Rijk. En uiteindelijk, via de Onroerende Zaakbelasting, op de belastingbetaler.
Crisis
Konijnenberg: ‘Wij roepen al jaren dat die premie omhoog moet, maar toen het allemaal prachtig ging op de huizenmarkt, werd daar nooit naar geluisterd. De staffels voor wat onder de hypotheekgarantie viel, zijn met de stijgende huizenprijzen steeds mee omhoog gegaan, maar de premies niet. Nu met de financiële crisis zie je dat de huizenprijzen dalen, samen met de omloopsnelheid van de verkoop. De premie moet nu echt omhoog om nog een reële functie te hebben.’
Overigens merkt de huizenkoper zelf weinig van zo’n premieverhoging. De eenmalige premie verdient hij namelijk ruimschoots terug met de jaarlijkse rentekorting op zijn hypotheek.
Lees meer:
‘Risico’s hypotheekgarantie moeten van gemeenten naar het rijk’ 03.10.08
In het beklaagdenbankje 26.09.08
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.