VNG adviseert niet-sluitende begroting te maken
Om een signaal af te geven aan het rijk adviseert de VNG haar leden om financiële tekorten duidelijk zichtbaar te maken in de begroting.
De VNG heeft in een brief aan haar leden geadviseerd om geen sluitende begroting te maken voor de jaren vanaf 2026. Deze uitzonderlijke maatregel is volgens het bestuur nodig omdat de gemeentelijke financiën onvoldoende zijn voor het uitvoeren van het huidige takenpakket.
Taken teruggeven
Tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de VNG op 14 juni jongstleden bleek dat een meerderheid van de gemeenten inmiddels bereid is om taken terug te gaan geven aan het rijk. Als het rijk niet nog in september van dit jaar de aangekondigde opschalingskorting en een andere miljardenbezuiniging op het gemeentefonds schrapt, komen er wat de gemeenten betreft zogeheten teruggeefgesprekken.
Ravijnjaar
Naar aanleiding van de uitkomst van de ALV heeft het bestuur van de VNG het kabinet gevraagd om erkenning van de financiële opgave waar gemeenten zich nog steeds voor gesteld zien. Daarop heeft het kabinet nog niet gereageerd. In afwachting van het antwoord van het kabinet adviseert de VNG nu om de nadelige financiële gevolgen van het kabinetsbeleid zichtbaar op te nemen in de meerjarenramingen vanaf 2026, het gevreesde ‘ravijnjaar’.
Duidelijke tekorten
Concreet stelt de VNG dat gemeenten niets anders moeten doen dan een realistische begroting indienen voor de komende jaren. ‘Baseer deze op het huidige takenpakket, de noodzakelijke investeringen, de inflatie, de stijgende rente, de ambities uit uw coalitieakkoord en geschatte mee- en tegenvallers. Naar verwachting zullen de meerjarenramingen 2026 en 2027 dan duidelijk tekorten aangeven.’
Uitzonderlijk
Het bestuur van de VNG erkent dat het een uitzonderlijk advies is. Het is echter besproken in het landelijk Vakberaad Gemeentefinanciën van de provinciale toezichthouders, en zij herkennen het standpunt van de VNG. Het Interprovinciaal Overleg en het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in kennis gebracht. Algemeen directeur van de VNG, Leonard Geluk, wenst gemeenten succes en wijsheid bij deze ‘ongebruikelijke en uitzonderlijke stap’.
Natuurlijk klopt er vanalles niet aan het over de schutting gooien van verantwoordelijkheden en dan vervolgens met de geldkraan te morrelen om de invloed toch uit te kunnen oefenen maar bewust je balans verknaaien en dat uiteindelijk op het bord van de belastingbetaler te laten neerkomen (..) is natuurlijk geen redelijke vorm van verzet.
Dat bestuur moet naar huis.