Advertentie
financiën / Nieuws

Steekproef: Ozb stijgt volgend jaar

Gemeenten zeggen steeds meer geld nodig te hebben om de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uit te voeren. De oplopende kosten, samen met tekorten bij de jeugdzorg, worden vaak genoemd als aanleiding voor een ozb-tariefverhoging.

06 december 2019

De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt volgend jaar met gemiddeld 4 procent. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2019 en ver boven het door het CBS verwachte inflatiecijfer van 1,3 procent. Dat blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 113 gemeenten.

Grote verschillen tussen gemeenten

In Laarbeek (Noord-Brabant) is de ozb-stijging met 32,5 procent het grootst. Andere gemeenten waar de ozb fors is gestegen, zijn Goirle (22 procent), Lisse (20 procent) en Groningen (14,5 procent). Gemiddeld betalen huiseigenaren volgend jaar 4 procent meer onroerendezaakbelasting. De verschillen tussen gemeenten zijn groot. In Nijmegen betaalt een huiseigenaar gemiddeld drie keer zoveel ozb (568 euro) als in Sliedrecht (189 euro). In 8 van de 113 onderzochte gemeenten daalt de ozb in 2020 licht. De grootste daling is in Noordwijk (3,7 procent).

Kosten WMO

Gemeenten zeggen steeds meer geld nodig te hebben om de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uit te voeren. De oplopende kosten, samen met tekorten bij de jeugdzorg, worden vaak genoemd als aanleiding voor een ozb-tariefverhoging. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Dit kan echt niet zo doorgaan:

1. het Rijk creëert enorme overschotten op de lopende begrotingen (onderuitputting). Hoekstra is de Dagobert Duck van Europa.

2. Het Rijk is zelf spekkoper bij de lage ECB-rente (minder hypotheekaftrek, minder rente op landenschuld etc.).

3. Gemeenten en andere bestuurslagen moeten de vuile was van het Rijk opknappen met matige wetgeving, die ressorteert in onvoldoende financiële middelen.

4. Gepensioneerden zijn er de laatste 10/11 jaar meer dan 19% op achteruitgegaan en blijven door uitblijvende indexatie nog steeds het kind van de rekening.

5. De zgn. indexering van de AOW met enkele euro's per maand is verreweg onvoldoende om alle kostenstijgingen op te vangen.

Er rest maar een mogelijkheid: zo spoedig mogelijk weg met dit Kabinet!

Mark
In perspectief geplaatst.

1% OZB verhoging is ongeveer € 2,-- / € 3,-- per jaar per huishouden.
H. Wiersma / gepens.
@Mark. 4% is dus 4 keer zoveel, naast algemene prijsstijgingen, verhoging zorgkosten, water, waterschapslasten, rioolbelasting, energielasten etc. etc. en dat met een verhoging van de AOW met ca. netto 7 euro per maand (pensioenen worden al 11 jaar niet meer aangepast en bij omstreeks E 35.000 begin je ook nog eens aan de betaling van je eigen AOW). Dat is het echte perspectief voor AOW'ers/gepensioneerden en dat is voor AOW'ers met een klein pensioen iedere maand sappelen om rond te komen.
Ben / Gegevensbeheerder
@ Spijker: roerend met jou eens! Gemeenten zijn eigen financiele koninkrijkjes geworden, alsof we nog in de Middeleeuwen leven met elke stad een eigen munt. Gemeenten opgescheept met rijkstaken zonder dat ze daarvoor voldoende budget krijgen. Kijk naar de blamage bij de uitvoering van de jeugdzorg. Hebben we nu ineens zoveel meer moeilijke "rotjongens" of komt het door gebrek aan geld? Of beide? Huurders maken vaak meer gebruik/profteren meer van voorzieningen betaald uit gemeenschapsgeld dan huiseigenaren en betalen geen cent OZB. Het geld van huiseigenaren zit in stenen en staat niet op de bankrekening. 20% meer zoals Lisse is gewoon asociaal en Nijmegen 3 x meer OZB per woningwaarde dan Sliedrecht betekent gewoon pech als je in de verkeerde gemeente woont. Willekeur. Het rijk moet ingrijpen en een maximum instellen. Elk jaar hetzelfde liedje. Gemeenten moeten eens leren omgaan met geld en niet elk jaar 4 % meer vragen! Dan maar geen "cultureel paradepaardje" voor wethouders om mee te pronken zoals Forum Groningen en gelijk 14,5% meer OZB. Of zou dat toevallig zijn?
Arnold / gemeentemabtenaar
@Ben, als ik jouw reactie lees maak je van gemeenten het liefst uitvoeringskantoren van het rijk? Dan kunnen we alle gemeentelijke belastingen net zo goed afschaffen en alles bekostigen via de algemene belastingen. Gemeentelijke autonomie vergeet je in jouw verhaal. Dat je eens in de vier jaar mag afrekenen met bestuurders ga je zo aan voorbij en je schrijft zelf dat gemeenten te weinig geld hebben gekregen voor jeugdtaken. Waar moet een gemeente dan haar geld vandaan halen als ze steeds minder uit Den Haag krijgen? Vervelend maar een groot deel van de verhogingen zijn veroorzaakt door rijksbeleid. Gemeenten zitten klem, verdiep je eerst eens in de materie voor je dit soort ongenuanceerde uitspraken doet.
Advertentie