Advertentie
financiën / Nieuws

Aandacht, maar geen extra geld tegen ondermijning

De strijd tegen ondermijnende criminaliteit blijft ook het komend jaar speerpunt van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Althans, in woorden.

17 september 2019

De strijd tegen ondermijnende criminaliteit blijft ook het komend jaar speerpunt van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Althans, in woorden.

Zwaarder

Over aandacht voor veiligheid is de begrotingen van Justitie en Veiligheid en van Binnenlandse Zaken valt weinig te klagen. In ferme woorden maakt het ministerie duidelijk krachtig de strijd aan te willen binden tegen drugslabs in woonwijken, drugsdumpingen in de natuur, exorbitante criminele winsten die worden witgewassen, excessief geweld in de openbare ruimte, bedreigde burgemeesters, intimidatie en corruptie, om er maar een paar te noemen.

Ondermijning

Daartoe wordt de ondermijningswetgeving verder aangepast om de juridische knelpunten op te kunnen lossen. Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om woningen te sluiten na een beschieting of als er vuurwapens worden gevonden. Het delen van gegeven tussen verschillende diensten wordt makkelijker en er komt wetgeving gericht op het ontnemen van crimineel vermogen.

De politie ziet haar takenpakket de afgelopen jaren steeds zwaarder worden. Vooral taken die de politie op lokaal niveau op moet pakken. De Veiligheidsagenda 2019-2022 noemt het aanpakken en voorkomen van ondermijning, mensenhandel, cybercrime, de bestrijding van (online) seksueel misbruik en liquidaties. Niet voor niets besteedt het kabinet Rutte III daarom veel aandacht aan veiligheid in de begroting. De totale begroting van de politie bedraagt in 2020 6,3 miljard euro. En de begroting noemt tal van plannen die de problemen waar de politie mee te maken heeft moeten oplossen. Maar: extra geld komt er niet.

Onvoldoende

In het Regeerakkoord werd er voor de versterking van de politie nog 291 miljoen euro vrijgemaakt. Dat geld is de afgelopen twee jaar ingezet voor uitbreiding, innovatie, versterking van de digitale kennis bij de politie en werklastvermindering. En er werd eenmalig 100 miljoen euro uitgetrokken voor de aanpak van ondermijning. Onvoldoende, meenden de twaalf burgemeesters en twee procureurs-generaal die maandag een brief naar de Tweede Kamer stuurden. Daarin pleitten zij voor het structureel maken van deze 100 miljoen en om meer geld te investeren in de politie. Maar vooralsnog hoeft de politie niet op extra geld te rekenen, zo blijkt uit de begroting.

Stroomstootwapen

Integendeel zelfs. De politie moet juist bijdragen aan de tekorten op de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat gaat haar de komende vijf jaar 145 miljoen euro kosten. Geld dat onder meer uitgetrokken zou worden voor zaken als het versterken van de kwaliteit van hulpofficieren van justitie en voor ICT. En voor invoering van het door de politie zeer gewenste stroomstootwapen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie