Advertentie
financiën / Nieuws

Utrecht belooft meer inzicht in externe inhuur

De Rekenkamer Utrecht levert in een onlangs uitgebracht rapport forse kritiek op het Utrechtse college van B&W. De gemeente overtreedt volgens de Rekenkamer bij aanbestedingen stelselmatig de geldende regels. Het college belooft meer inzicht te geven in externe inhuur.

09 december 2008

Niet gedaald
Volgens de Rekenkamer Utrecht weet de gemeente niet hoeveel het precies uitgeeft aan externe adviseurs en zijn die uitgaven de afgelopen jaren niet gedaald, ondanks deze eis van de gemeenteraad. Verder is er een gebrek aan verantwoording, omdat er te weinig wordt vastgelegd.

 

Intern
Raadslid Jan Ravesteijn van de Utrechtse GroenLinksfractie vindt dat er niet zoveel mis is met de kwaliteit van de externen, maar vraagt zich wel af of het college niet beter interne adviseurs kan gebruiken. ‘Externe diensten, zoals catering en schoonmaak, vind ik reëel, maar wat betreft de consultants heeft het college zich te weinig ingespannen om de kosten terug te dringen.’

 

Zorgvuldige afweging
De Rekenkamer meldt volgens het raadslid terecht dat het voor de raad onvoldoende inzichtelijk is of de uitgaven noodzakelijk zijn en er een zorgvuldige afweging is gemaakt. ‘We hebben de regels voor aanbesteding begin dit jaar wel versoepeld. Bij aanbestedingen tot 50.000 euro volstaat het aanvragen van drie verschillende offertes. Zo kunnen ook kleine bedrijven meedoen.’

 

Onderhandelen
Het college vindt dat de rekenkamer inhoudelijk zeker een aantal goede punten heeft, maar is het niet met alle oplossingen eens. ‘Meer interne regels vinden we bijvoorbeeld geen goede oplossing.’ Wel vindt het college dat het bij het inhuren van externe expertise beter kan onderhandelen over de prijs.

 

Oordeel
Verder laat het Utrechtse college weten dat het de kosten wel degelijk in beeld heeft, maar deelt het de aanbeveling van de Rekenkamer dat de gegevens uit het financiële systeem betrouwbaar moeten zijn. Tot slot zegt het college wel meer inzicht te zullen bieden in de omvang van de inhuur, functies en werkzaamheden, zodat de raad ook zelf een beter oordeel kan vormen over de prijs en de kwaliteit.

 

Aanstaande donderdag is er een commissievergadering over het onderwerp.

Lees ook:
Voor 1,2 miljard aan externen bij rijk 10.06.08

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

drs. ing. Edwin Martherus / Directeur AdviseurMakelaar BV
Utrecht is niet uniek in Nederalnd. Meerdere gemeenten geven aan niet te weten wat de "spend" is aan externe inhuur. Helaas vragen niet alle raadsleden zich af of er betere adviseurs zijn en zeggen ze nog onvoldoende noodzaak te ervaren om kosten te reduceren en de prijs/kwaliteitsverhouding van externen te verbeteren. De opmerking van de ARK dat er niet altijd een heldere businesscase is voor de externe inhuur is heel herkenbaar in de praktijk bij andere overheden. Dat bij aanbestedingen tot € 50.000 3 offertes wordt aangevraagd gebeurd zeker niet overal. Te vaak wordt volstaan met een enkelvoudige onderhandse aanbesteding blijkt uit onderzoek. Over het onderhandelen over prijs bestaat veel onduidelijkheid. Er zijn interene inkoopadviseurs of coordinatoren die denken dat dit zelfs niet is toegestaan. Ik ben erg benieuwd wat Utrecht nu echt heeft gedaan om onnodige kosten te reduceren en de kwaliteit op een hoger niveau te krijgen.
Advertentie