Truc rijk kost gemeenten 100 miljoen
Gemeenten krijgen 179 miljoen euro minder dan ze was voorgespiegeld door de verlaging van de rijksuitgaven in 2012 en hierdoor dus ook een lagere accres.
De voor gemeenten bijzonder nadelige actie kwam aan het licht na speurwerk van gemeentefondsspecialist Dirk Jans. De Pauw-directeur ontdekte dat het Rijk uitgaven van 2012 naar 2011 heeft verschoven.
Onevenredig profiteren
Normaal zou dat niet uitmaken, want gemeenten krijgen geld van Den Haag navenant het op de departementen wordt uitgegeven. Echter, om te voorkomen dat lokale overheden onevenredig veel zouden profiteren van de miljardensteun van het rijk aan de in het slop geraakte economie, werd van 2009 tot en met 2011 dit samen de trap op, samen de trap af-stelsel tijdelijk buiten werking gesteld. Afspraak was, dat hoeveel het rijk in de periode ook extra uitgaf, dat niet mocht leiden tot een aanwas van het gemeentefonds.
Meevallers
Dit jaar had het Rijk enkele meevallers, met name als gevolg van lagere EU-afdrachten. Die budgettaire ruimte leidde tot het naar voren halen van uitgaven van 2012 naar 2011. Omdat voor 2011 de normeringsmethodiek buiten toepassing was verklaard, leiden extra uitgaven in dat jaar dus niet tot een wijziging van het accres. Daartegen leidt de verlaging van de uitgaven in 2012 wel tot lagere rijksuitgaven en dus tot een lager accres. Want vanaf 1 januari geldt het aloude normeringsstelsel weer, waarin ook is vastgelegd dat gemeenten minder geld krijgen van het Rijk als de rijksuitgaven lager zijn. Naar verluidt is het effect van de toegepaste schuiftactiek ongeveer € 100 miljoen.
Kostenbesparingen
Dat is daarmee verreweg de grootste hap van de daling van bijna 180 miljoen euro. Voor het overige wordt de accresdaling veroorzaakt door een lagere raming van de loon- en prijsontwikkeling (45 miljoen euro) en kostenbesparingen door het Rijk.
Terugvorderen
Er zijn overigens wel kansen voor de gemeenten het met de schuifactie verloren geld terug te vorderen. De afspraak was immers dat voor de hoogte van het gemeentefonds na het weer in ere herstellen van de normeringssystematiek 2011 als instapmoment zou gelden. Maar voorlopig zit de 100 miljoen euro in de knip van het Rijk.
Reacties: 16
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Je kunt tegenwoordig niet meer op een normale manier afspraken met elkaar maken en open en eerlijk zijn. Het gaat er steeds om wie 'het slimste' gebruik weet te maken van alle voor handen zijnde middelen. Juristen worden ingezet om afspraken vast te leggen. Degene met inhoudelijke kennis staan op een zijspoor. Stel je voor dat de waarheid door hen bovenkomt... dat komt toch echt politiek gezien niet uit.
Dit kabinet helpt Nederland verder de vernieling in. Tijd voor verkiezingen zou ik zeggen.
Die snapt het zelf niet eens meer.
Nou dit is ook zo'n manipulatie om de gemeenten te misleiden. Schuifacties zijn ook in de publieke sector aaan de orde van de dag. Laten we daar maar eens serieus naar kijken .
2011 en 2012 de uitgavenkaders sluit. Daarbinnen heeft een verschuiving plaatsgevonden tussen NGRU- en niet NGRU-relevante uitgaven en tussen de rijksbegroting enge zin en het
kader voor sociale zekerheid en arbeidsmarkt en het budgettair kader zorg. Lagere ramingen van loon- en prijsontwikkelingen hebben ook een beperkt neerwaarts effect op de
accressen"
Dat is inderdaad volkomen transparant en duidelijk. Voor mensen zoals jij.
Vertaling in het Nederlands: "Wij van het Rijk hebben een truc toegepast, beetje slim geschoven. Daardoor krijgen de gemeenten de komende tien of twintig jaar minder geld."
Hartstikke transparant!
Kukelekuu! Accres! Accres!
De truc die het Rijk nu blijkt te hebben uitgehaald, is niet vreemd. Het Rijk doet dit soort trucs al jaren maar de gemeenten hebben gewoon niets te vertellen in dit spel. Kijk b.v. maar naar het "eigen risico" bij sociale uitkeringen en de bovengrenzen aan lokale belastingen. Het wordt tijd voor een simpel systeem. Gemeenten krijgen voortaan een x-percentage van de geinde inkomstenbelasting en verder een y-bedrag per GBA-persoon en een z-bedrag per woning.