Advertentie
financiën / Nieuws

Totale uitgavenstop voor Hoogeveen

De gemeente Hoogeveen zet per direct alle uitgaven voor dit jaar stop. De maatregelen van de afgelopen jaren zijn niet voldoende geweest en er dreigen nieuwe tekorten. De komende jaren zal Hoogeveen een sober beleid voeren, om zo de reserves weer op te bouwen.

07 februari 2020
Spaarzaam-shutterstock-1125377498.jpg

De gemeente Hoogeveen zet per direct alle uitgaven voor dit jaar stop. De maatregelen van de afgelopen jaren zijn niet voldoende geweest en er dreigen nieuwe tekorten. De komende jaren zal Hoogeveen een sober beleid voeren, om zo de reserves weer op te bouwen.

Stevige ingrepen

Er komt per direct een uitgavenstop op de Hoogeveense budgetten van 2020, maakt de gemeente bekend. De bijsturing van de afgelopen jaren op het sociaal domein ‘bleek niet voldoende’ dus er zijn stevige ingrepen nodig. Alle niet-verplichte uitgaven worden stopgezet. In januari werd al bekend dat de gemeente de grenzen van de wet zou opzoeken, ook om een signaal aan de rijksoverheid te geven.

Sober en spaarzaam

De komende jaren zal het niet veel beter worden. ‘Het financiële beleid wordt de komende jaren dermate sober en spaarzaam dat er uiterlijk eind 2024 minimaal 13 miljoen euro in de Algemene Reserves (de spaarpot) is opgebouwd.’

Sociaal domein

Er dreigen nieuwe tekorten omdat er een ‘forse investeringsagenda’ aankomt, omdat de financiële reserve tot onder een acceptabel niveau is geslonken, en omdat er geen financiële compensatie van het rijk lijkt te komen voor de structureel hogere uitgaven in het sociaal domein. Deze uitgaven brengen veel gemeenten in de problemen. De provinciale toezichthouders maken zich zorgen.

Vet op de botten

De komende weken gaat Hoogeveen inventariseren wat het stopzetten van de niet-verplichte uitgaven oplevert en of er daardoor dit jaar nog uitzonderingen kunnen worden gemaakt. Voor 2021 en verder gaat het college met de gemeenteraad bepalen hoe het sobere beleid eruit zal zien. ‘Doel is om zo snel mogelijk weer genoeg vet op de botten te hebben om verder te kunnen investeren in de andere ambities uit het collegeprogramma.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A van Doorn / AOW-trekker!
Het doet mij deugd, dat er eindelijk op de rem getrapt wordt! Jarenlang geleefd of de bomen tot in de hemel groeiden! Verbouwingen van de Tamboer, renovatie's van de Hoofdstraat. Er moest een ijsbaan komen. Gelukkig is dat afgeblazen, maar het heeft wel de nodige euro's gekost!! En dan nu weer hergroepering van de Tamboer met andere ondernemers onder een dak!! Begroot 15 miljoen euro!! Zet daar een groot kruis door!! Elk jaar moet er ca. 2 miljoen bij, bij de Tamboer. Stop daar helemaal mee.!!! Sportcentrum Noord moest weg voor de ijsbaan. De eigenaar neemt er nu geen genoegen mee, dus u kunt nog een claim verwachten. Er wordt niet goed nagedacht over de beslissingen. En de inwoners worden steeds maar weer opnieuw belast. Tijdens de recessie werd eerst de WOZ in percentage verhoogd. De waarde werd bijgesteld. Nu die voorbij is wordt het percentage niet verlaagd! Nee, ik vrees weer voor een nieuwe verhoging in percentage vanwege de tekorten!! Er word gesold met de inwoners.Er wordt te gemakkelijk met het geld van de ander omgegaan! Om nog even terug te komen op de Tamboer. Hoogeveen moest zo nodig voorop lopen wat het culturele leven betreft. Het gaat gewoonweg niet, kost alleen maar geld! En wil men uitgaan, dan gaat men maar naar Emmen of Meppel of Assen!

Ik wilde dit eens kwijt en ik hoop dat B en W er goed van doordrongen moet zijn, dat de inwoners niet altijd het gelag moeten betalen!!
H. Wiersma / gepens.
Het is in ons land zo geregeld dat in feite burgers opdraaien voor tekorten van de Gemeente. De gesignaleerde tekorten in Hoogeveen zijn het resultaat van structureel slecht financieel beleid, maar burgers hebben daaraan zelf ook schuld. Kennelijk stemmen ze al jarenlang op de verkeerde politieke partijen. Burgers krijgen uiteindelijk het gemeentebestuur waar ze -via hun stemrecht- zelf om vragen.
Advertentie