Advertentie
financiën / Nieuws

Platteland voor snelle herverdeling gemeentefonds

De plattelandsgemeenten zijn in tegenstelling tot de VNG voor een snelle aanpassing van de verdeling van de algemene uitkering uit het gemeentefonds.

02 december 2011

De tien grootste plattelandsgemeenten zijn voor een snelle herverdeling van de algemene uitkering uit het gemeentefonds. De in de P10 verenigde gemeenten vormen één front met de middelgrote gemeenten.

Scheefgroei

De plattelandsgemeenten zijn in tegenstelling tot de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor een snelle aanpassing van de verdeling van het gemeentefonds. Onderzoek heeft uitgewezen dat de huidige verdeling niet helemaal eerlijk is. Er is sprake van scheefgroei tussen wat de veronderstelde kosten en de daadwerkelijke uitgaven. Ook de omvang van de vaste bedragen die de vier grootste gemeenten van Den Haag krijgen, staat ter discussie.  De VNG wil dat het kabinet wacht met het op de schop gooien van de verdeling van de 18 miljard euro aan de gemeenten totdat de grote decentralisatie.

Krimpgebieden

Volgens P10-voorzitter Henk Aalderink, tevens burgemeester van Bronckhorst, is het van het grootste belang dat snel in beeld wordt gebracht wat de decentralisatieplannen van dit kabinet op het vlak van onder andere jeugdzorg en de onderkant van de arbeidsmarkt voor gevolgen hebben voor met name de krimpgebieden. Op 14 december houden de plattelandsgemeenten daar een congres over in Amersfoort. ‘Daar hopen we de eerste onderbouwing te leveren voor een andere verdeling van het gemeentefonds. Zo hebben we dat ook gedaan bij die andere grote decentralisatieoperatie, die van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Nadat we met kengetallen konden aantonen  wat de gevolgen waren voor plattelandsgemeenten, kregen we er extra middelen voor’, zegt hij.

Failliet

De meeste decentralisaties wil het kabinet in 2013 invoeren. Wat de plattelandsgemeenten betreft loopt de herverdeling van het gemeentefonds daarmee in de pas. ‘Wij krijgen in dunner bevolkt gebied en verspreid over veel kernen te maken met meer zorg,’ aldus Aalderink. Veel verdeelmaatstaven van het gemeentefonds zijn volgens hem echter gerelateerd aan het aantal inwoners. Hij wijst erop dat in zijn regio, de Achterhoek, 1300 boerderijen leeg komen. ‘Gebeurt er niets, dan zijn we als gemeente voor 2020 failliet’, zegt hij.

Uitstel

Onlangs meldde ook het Platform Middelgrote Gemeenten(PMG), waarvan 32 gemeenten van 35.000 tot 80.000 inwoners lid zijn, zich al bij minister Donner van Binnenlandse Zaken met het verzoek de herverdelingsoperatie volgens plan door te zetten en niet uit te stellen tot na 2014, zoals de VNG de bewindsman heeft geadviseerd.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nick / concerncontroller
Schaf de VNG maar af.



Als de mening van de meerderheid telkens wordt ondergraven door groepjes die hun zin niet krijgen, dan is het rijk de lachende derde.

Advertentie