Advertentie
financiën / Column

Stenen op de munt

Kent u het spelletje ‘stenen op de munt’? Een heel simpel spelletje, maar u kunt er achterlijk veel geld mee verliezen of waanzinnig veel mee winnen.

27 april 2012

Ik zal het u uitleggen. U hebt er alleen maar twee dobbelstenen en een munt voor nodig. U werpt eerst met de dobbelstenen en u telt het aantal ogen dat u hebt geworpen. U vergelijkt uw uitkomst met de gemiddelde worp; als u met twee dobbelstenen gooit is dat gemiddelde zeven ogen.

Maar de uitkomst is niet het verschil met het gemiddelde, maar de verhouding met het gemiddelde. Als u acht werpt, is de uitkomst dus 14 procent meer, en als u drie werpt is de uitkomst 57 procent minder. Vervolgens gooit u met de munt. Als u de nationale zijde gooit, dan kunt u alleen maar winnen of quitte spelen, maar als u de Europese zijde gooit, dan kunt u alleen maar quitte spelen of verliezen.

Ik zal het spelletje een paar keer voordoen, om te oefenen. Eerst gooi ik tien en nationaal, dan win ik 42 procent. Dan gooi ik vijf en nationaal, dan speel ik quitte, want met nationaal kun je niet verliezen. De derde keer gooi ik vijf en Europees, dan verlies ik 28 procent. En de vierde keer gooi ik een zeven, dan speel ik sowieso quitte, wat ik ook gooi met de munt.

Het is een puur geluksspelletje, dat zal duidelijk zijn. En het is een spelletje om grof geld, als u twee enen en Europees gooit, dan verliest u in een paar seconden 71 procent. U moet natuurlijk afspreken om welk bedrag u speelt, bijvoorbeeld duizend euro, dan verliest u 71 procent van duizend euro. Of, als u compleet verslaafd bent aan gokken en handelingsonbekwaam, 71 procent van uw jaarsalaris.

Ik heb voor u het hele spelletje doorgerekend. Als u met de munt ‘nationaal’ gooit, wint u gemiddeld 14 procent, maar als u met de munt Europees gooit, verliest u gemiddeld 14 procent. Als u met vier dobbelstenen gooit dan zijn winst en verlies gemiddeld 10 procent, en als u met zes dobbelstenen gooit dan zijn winst en verlies gemiddeld 8 procent.

Wie spelen dit malle, gevaarlijke spelletje eigenlijk? De gemeenten! Om welke bedragen spelen ze? Om hun jaarsalaris! Binnenlandse Zaken is bezig met de herverdeling van het gemeentefonds. Vanaf 2013 een deel, vanaf 2014 de rest. Het gekke is dat geen enkele gemeente weet of zij een voordeel of een nadeel kan verwachten. Dat is net als gooien met de munt, de uitkomst is volkomen willekeurig.

Van de gekke is ook dat een gemiddelde herverdeling van 8 procent van het gemeentefonds door iedereen wordt geaccepteerd. En het allergekste is dat de gemeenten graag dit spelletje spelen, ze vragen er zelfs om. Misschien toch eerst een gokvergunning aan de eigen inwoners vragen? Of direct opnemen in een kliniek? 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie