Tijdelijke container nieuwe melkkoe voor gemeenten
De Vereniging Eigen Huis vindt het een slechte zaak dat steeds meer gemeenten veel geld vragen voor het tijdelijk plaatsen van een container of mobiel toilet.
Mensen die hun eigen woning verbouwen en een container of mobiel toilet op de stoep zetten, zouden daar niet voor hoeven te betalen. Dat vindt de Vereniging Eigen Huis (VEH), die aan 40 gemeenten vroeg of er betaald moet worden om tijdelijk een container neer te zetten.
Steeds meer
In 2007 vroeg nog iets meer dan de helft van de gemeenten om geld, nu is dat bijna driekwart. Het duurst uit zijn inwoners van Lansingerland: 578 euro. Maastricht brengt 465 euro in rekening, Leidschendam-Voorburg 426 euro. Niet altijd is er sprake van een rekening van honderden euro's. In Hellendoorn gaat het om slechts 31 euro.
Makkelijke inkomstenbron
,,Het lijkt erop dat gemeenten op zoek zijn naar nieuwe manieren om geld binnen te halen en de stoep hebben ontdekt als een makkelijke inkomstenbron. De verbouwende burger zou juist moeten worden gestimuleerd, niet extra worden uitgeknepen'', benadrukt een VEH-medewerker.
Bouwvergunning
Woningbezitters betalen al geld voor een bouwvergunning en gaan door de toegevoegde waarde van de verbouwing ook meer ozb betalen, stelt de VEH. Wel zou een gemeente geld mogen vragen als ze bijvoorbeeld parkeergeld misloopt door een container of toilet.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het beoordelen van de kosten van de last en alle andere bureaucratie eromheen kost veel meer geld dan de feitelijke overlast. En met dat als achtergrond kunnen we als maatschappij beter accepteren dat we af en toe last hebben van een bouwcontainer. Je zou die last kunnen begrenzen door een maximale termijn, zodat je kunt handhaven als een verbouwer het wel heel bont maakt, maar meer dan dat is het gedoe niet waard.
Beetje praktisch kijken, hoor.