Advertentie
financiën / Nieuws

ABP stopt met waardeoverdracht ambtenarenpensioen

Het is voor ambtenaren vanaf deze maand niet meer mogelijk om bij een overstap naar een ander pensioenfonds het opgebouwde pensioen bij ABP over te dragen naar dat fonds. Dat heeft het ABP donderdag 15 augustus bekendgemaakt.

15 augustus 2019

Het is voor ambtenaren vanaf deze maand niet meer mogelijk om bij een overstap naar een ander pensioenfonds het opgebouwde pensioen bij ABP over te dragen naar dat fonds. Dat heeft het ABP donderdag 15 augustus bekendgemaakt.

Daling houdt aan

De dekkingsgraad is het afgelopen kwartaal fors gedaald. Ondanks een positief rendement bij het ambtenarenpensioenfonds ABP van bijna  11 miljard euro, daalde de actuele dekkingsgraad afgelopen kwartaal met bijna 4 procent naar 95,3 procent. Afgelopen maand zette die daling zich nog verder voort, naar 93,9 procent. Dat houdt in dat het fonds voor iedere euro die het moet uitkeren aan pensioenen, maar 0,939 cent in kas heeft. Oorzaak is de sterk dalende rekenrente.

Beleidsdekkingsgraad

Alleen bij een beleidsdekkingsgraad van 100 procent of meer draagt ABP pensioenen over naar andere fondsen als de werknemer van fonds wil veranderen, bijvoorbeeld bij een wisseling van baan. De beleidsdekkingsgraad is overigens iets anders dan de dekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde percentage van alle dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. Die bedraagt momenteel 99,7 procent. Zolang dit percentage onder de 100 procent blijft, zal ABP geen pensioenen overdragen. 

Korting

ABP voorziet dat de kans groot is dat al op korte termijn de pensioenen gekort zullen moeten worden. Een korting in 2020 kan zelfs gevolgd worden door een verdere verlaging in 2021, zo waarschuwde het pensioenfonds half juli al. ABP heeft naar eigen zeggen niet veel knoppen om aan te draaien om het tij te keren. Premieverhogingen halen doorgaans niet veel uit voor de dekkingsgraad.

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Stratenmaker- / buitendienst
Dat ABP praat al zeker vijf jaar over korten van de pensioenen. Dat had al veel eerder moeten gebeuren. Waarom wachten tot 2020 en 2021? De pensionado's zitten er warmpjes bij. Dus eenvoudig allemaal een tientje per maand korten. Dan zit er heel misschien straks nog iets in de pot voor de jongeren.
Ben Hollander / adviseur
Het ABP presteert prima met 11% rendement. Het is het monetaire beleid van de ECB dat ons pensioenstelsel de nek om gaat draaien. Dat is gericht op het ondersteunen van zwakke zuidelijke economieën. En Rutte kijkt al 3 termijnen toe hoe 1500 miljard aan het verdampen is. Ik schaam me voor NL.
Ria Huisman / directeur
Het is altijd zo geweest en zal zo blijven als de gerechtigden niet opstaan tegen dit beleid.

De hoge heren vulken hun zakken voor de kleine mens blijft niets over.

Het is al begonnen met Kok greep in de kas bij ABP.

Nederland hoera leuker kunnen we het niet maken.

Misstanden pensioenfondsen, Belastingdienst, DUO, CBR, wat gaat het kabinet hieraan doen en welk bedrijf volgt RDW.
WvD / SW
Ik dacht dat waardeoverdracht een wettelijk recht was en dat pensioenfondsen daar verplicht aan mee moesten werken op verzoek van (ex-) werknemers?
Frank Zuylen / adviseur
Hoeveel de pensioenen verlaagd moeten worden staat er niet bij. Mijn voorstel is om dat symbolisch te doen: in 2010 € 1 per maand, en in 2021 nog een keer. € 1 per maand. Dan is voldaan aan de "kennelijk wettelijke" voorwaarde om de te korten als de dekkingsgraad beneden een vooraf vastgesteld niveau blijft. Los van deze korting merk ik op dat de zeggenschap over hoe er gerekend moet worden wel erg buiten het bereik van de feitelijke eigenaren van het opgebouwde pensioenvermogen is komen te liggen. Er is veel zinnige kritiek op de huidige berekeningswijze, maar die wordt niet inhoudelijk weerlegd door de DNB. Die spreekt alleen het machtswoord, en die macht ontleent ze aan de wetgever, ons parlement. Waarschijnlijk is er in het parlement onvoldoende inhoudelijke kennis van zaken over pensioenen. Toch bepalen die "volksvertegenwoordigers" de levenskwaliteit van al die burgers die afhankelijk zijn van hun oudedagsvoorziening.
Jan H
Het ABP presteert op zich prima. 11% rendement is in deze tijd een prachtig resultaat. De bal ligt niet bij het ABP, maar bij DNB en de Tweede Kamer. Ook de commissie Dijsselbloem die recent een verlaging van de rekenrente adviseerde speelt er een rol in. En de drie laatstgenoemden verschuilen zich allemaal achter een andere partij en zegt daarom niets te kunnen doen. De Tweede Kamer zegt dat DNB onafhankelijk is en de Tweede Kamer dus niets kan doen. De commissie Dijsselbloem is kennelijk ook onafhankelijk en daarvan zei de Tweede Kamer het advies te onderschrijven. DNB verschuilt zich achter de ECB en de neemt ook het advies van de commissie Dijsselbloem over, ondanks dat Klaas Knot het beleid van de ECB niet goed vindt. Dat 8 miljoen gepensioneerden, ja de helft van onze bevolking, door de lage rekenrente en bij in ieder geval de ambtenaren ook nog de jarenlange stilstand van de loonontwikkeling daar het slachtoffer van worden, deert hen kennelijk niet. Is het pensioenakkoord dan misschien alleen iets voor de bühne?
AvWassenaar / Kritisch Nederlander
De oudere pensionado had geen keus, de jongere generatie wel en moet hun stem laten horen dat zij niet meedoen met deze poppenkast. Zij moeten zich beseffen dat ze alhoewel al vaak opgezadeld met een studieschuld onderdeel zijn van een nieuw soort Nederland wat aan de leiband loopt van de bancaire en industriële grootmachten. Maak en zorg industrie kampt met grote personeelstekorten, IT is met 35+ te oud voor het bedrijfsleven ????



Het probleem is dat we hier helaas weer eens te gemakkelijk met elkaar aan voorbij gaan, is dat we hier te maken hebben met een (a)sociaal monetair fenomeen. namelijk dat men niet mag rekenen met de reële rente die de fondsen aan de beurs daadwerkelijk verdienen. Nee er is bepaald dat men maar mag rekenen met de opgelegde rekenrente regels door de Nederlandse Bank. Rara wie er het meest profiteert van de aanwezige fondsen (waar de miljarden rondklotsen) Geld is losgekoppeld van de goudstandaard, en daarom virtueel gemaakt! (einde systeem Bretton Woods)



Vraagt u het uw bankier maar, of hij/zij even wil uitleggen wat er op dit moment met het mondiale monetaire stelsel aan de hand is... Hij/zij zal u vragend aankijken of schoorvoetend toegeven dat het huidige financiële systeem ondergaat aan de ingebouwde weeffout van het tekort aan sociaal economisch kapitalisme. M.a.w. we worden door de bankiers gepiepeld en niemand die er wat aan kan doen, want Overheden hebben zich decennia gelaafd aan de goedkope geldleningen en je moet nu geld meebrengen om staatsobligaties te mogen kopen? Tja wie zijn billen brand...
Boris
@Hans en Ria, groot gelijk. Het is inmiddels bij het schofterige af. Het Kabinet wil en kan er niets aan doen. Voor dat laatste ontbreken de competenties. We hebben binnen het huidige partijkartel blijkbaar geen betere dan er nu zitten. De pensioenfondsen horen eveneens bij het partijkartel, dus de wil om er iets aan te doen ontbreekt. De top vult gewoon zijn/haar zakken. De rest kan naar de maan lopen.

Bert
Ook deze potjes stromen leeg om zuid Europa niet te laten verzuipen in de schuld. Landen met de meeste miljonairs en waar ruim 200 miljoen voor een voetballer wordt neergeteld. Mooi man.
dick
worden de salarissen van de medewerkers ook naar beneden aangepast en wat verdient het bestuur en de directie van het abp ? als het slecht gaat met het abp, waarom moeten dan alleen de gepensioneerden een stapje terug doen en waarom niet het personeel, bestuur en directie?
Henk Donkers / medewerker
@ Ben Hollander

Ik denk dat jij het helemaal zwaar hebt. Je schaamt je voor NL en dan heet je nog Hollander ook. Lijkt me heel vervelend voor je.
Frans Gerritsen / beleidsmedewerker handhaving
Naar mijn mening bestaan er argumenten die niet mee worden gewogen in de pensioendiscussie:



• Uit mijn mailcorrespondentie met het ABP blijkt dat, indien de overheid in de jaren negentig van de vorige eeuw voldoende pensioenpremie had betaald, de ABP-pensioenen gewoon geïndexeerd hadden kunnen worden. In plaats daarvan is dat geld gebruikt voor o.a. de VUT;

• De rekenrente is lager dan het rendement van de pensioenfondsen. Waarom niet gerekend met reëel rendement?

• In tegenstelling tot onze pensioenfondsen die onder nationaal toezicht staan en hun verplichtingen moeten berekenen met de extreem lage rekenrente van DNB, mogen verzekeraars in ons land hun verplichtingen wel berekenen met de veel hogere Europese rekenrente van EIOPA. Dit is niet in evenwicht.

• Het is zelfs mogelijk dat het Nederlandse beleid in strijd is met de Europese IORP II-richtlijn. Dit dient nog bij de rechter.

Miriam / Werkzaam in de zorg
Zoals bekend hebben Lubbers en Kok een flinke greep in de kas gedaan, grofweg 15 miljard. Nooit meer terugbetaald en gebruikt omdat het rijk zijn eigen kasboek niet op orde had.

En zo gaat er veel mis en is de burger de klos. Neem naast het pensioen, de jeugd- en ouderenzorg. Maar ja, de meerderheid van de stemgerechtigden zorgt er wel voor dat deze mensen bepalen wat er gebeurt. Denk na voor je het stemhokje in gaat. Wat is belangrijker: je pensioen, de zorg, je welzijn? Of vind je minder belasting betalen toch het meest belangrijk en vind je dat iedereen het zelf maar moet opknappen? Het Amerikaanse model met een gespleten samenleving van armen en zeer, zeer rijken! Ook u kunt invloed hebben op de te varen koers na de volgende verkiezingen. Denk na voordat u een hokje rood kleurt.
Willemien Elsman / arbeidsdeskundige
Gepensioneerden benadeeld door pensioenroof Na een leven lang gewerkt te hebben, wil iedereen graag van een onbezorgde oude dag en een goed pensioen genieten. Een belangrijk pensioenfonds is het ABP, zijnde het "pensioenfonds voor overheid en onderwijs". Anno 2016 heeft het fonds een tekort en kunnen toekomstige verplichtingen niet worden gedekt. Waarom wordt met een zeer lage langetermijnrekenrente gerekend, hoe is er in de vorige eeuw door de overheid 32 miljard gulden aan het ABP pensioenfonds onttrokken (ook wel pensioenroof genoemd) en hoe lag de Uitnamewet hieraan ten grondslag? Zou het niet beter zijn voor alle ambtenaren als de regering het destijds geleende geld ten bedrage van 32,86 miljoen gulden inclusief de rente terugbetaalde? Dan hoeft er waarschijnlijk niet gekort te worden en is de dekkingsgraad weer oké. Het verbaast me in hoge mate dat over dit punt gezwegen wordt.
Mark
Alles hangt samen met de rekenrente. Ondanks een een positief rendement 11 miljard euro worden de pensioenen gekort.

Ook haalt het ABP mega resultaten van 100 miljard, toch worden de pensioenen gekort. Heel vreemd
Peter
Titel is wat misleidend. Voor waardeoverdracht zijn (wettelijke) afspraken gemaakt. Door de dekkingsgraad mag ABP nu stellen tijdelijk niet mee te werken aan waardeoverdracht.

Aantal jaar geleden mocht ik mijn elders opgebouwde ‘waardes’ ook niet meenemen naar ABP. Pas toen dekkingsgraad weer boven norm kwam mocht de waarde worden ingebracht.
S.R. Strikwerda
Met vele anderen heb ik dezelfde opmerking, hoe het kan dat ondanks premiebetalingen en rendement en jaren niet indexeren er door onuitlegbaar lage rekenrente pensioen tekorten ontstaan. Goed voor de economie dit.
henk
Het beste pensioenstelsel van Europa is onder leiding van de VVD en CDA naar de klote geholpen. Betaal het geld uit en hef het abp op
Hans
Ik: "Dag ABP. Jullie presteren naar mijn mening te slecht en zijn te onbetrouwbaar voor mijn oudedagsvoorziening. Graag neem ik mijn zelf ingelegde euro's op zodat ik ze betrouwbaarder kan investeren."



ABP: "Nee".
Hans / afdelingsmanager
Het verschil tussen de echte en de papieren wereld is inmiddels zo groot dat Kafka dat niet eens verzonnen zou kunnen hebben. Dat mensen dit nog pikken; onbegrijpelijk!
heinz
De rente en de beurzen zullen nog verder dalen in 2020. Het gevolg is een korting op de pensioenen van pakweg 8%. In 2021 e.v. zal dit doorgaan.



Met dank aan de VVD en CDA die toekijken en de rijken rijker zien worden.
andreas / HRM adviseur
Hoezo WNRA, hierdoor zullen ambtenaren niet naar een sector gaan waar het ABP niet de oudedagsvoorziening is. De beoogde mobiliteit verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Advertentie