ABP stopt met waardeoverdracht ambtenarenpensioen
Het is voor ambtenaren vanaf deze maand niet meer mogelijk om bij een overstap naar een ander pensioenfonds het opgebouwde pensioen bij ABP over te dragen naar dat fonds. Dat heeft het ABP donderdag 15 augustus bekendgemaakt.
Het is voor ambtenaren vanaf deze maand niet meer mogelijk om bij een overstap naar een ander pensioenfonds het opgebouwde pensioen bij ABP over te dragen naar dat fonds. Dat heeft het ABP donderdag 15 augustus bekendgemaakt.
Daling houdt aan
De dekkingsgraad is het afgelopen kwartaal fors gedaald. Ondanks een positief rendement bij het ambtenarenpensioenfonds ABP van bijna 11 miljard euro, daalde de actuele dekkingsgraad afgelopen kwartaal met bijna 4 procent naar 95,3 procent. Afgelopen maand zette die daling zich nog verder voort, naar 93,9 procent. Dat houdt in dat het fonds voor iedere euro die het moet uitkeren aan pensioenen, maar 0,939 cent in kas heeft. Oorzaak is de sterk dalende rekenrente.
Beleidsdekkingsgraad
Alleen bij een beleidsdekkingsgraad van 100 procent of meer draagt ABP pensioenen over naar andere fondsen als de werknemer van fonds wil veranderen, bijvoorbeeld bij een wisseling van baan. De beleidsdekkingsgraad is overigens iets anders dan de dekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde percentage van alle dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. Die bedraagt momenteel 99,7 procent. Zolang dit percentage onder de 100 procent blijft, zal ABP geen pensioenen overdragen.
Korting
ABP voorziet dat de kans groot is dat al op korte termijn de pensioenen gekort zullen moeten worden. Een korting in 2020 kan zelfs gevolgd worden door een verdere verlaging in 2021, zo waarschuwde het pensioenfonds half juli al. ABP heeft naar eigen zeggen niet veel knoppen om aan te draaien om het tij te keren. Premieverhogingen halen doorgaans niet veel uit voor de dekkingsgraad.
Reacties: 22
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De hoge heren vulken hun zakken voor de kleine mens blijft niets over.
Het is al begonnen met Kok greep in de kas bij ABP.
Nederland hoera leuker kunnen we het niet maken.
Misstanden pensioenfondsen, Belastingdienst, DUO, CBR, wat gaat het kabinet hieraan doen en welk bedrijf volgt RDW.
Het probleem is dat we hier helaas weer eens te gemakkelijk met elkaar aan voorbij gaan, is dat we hier te maken hebben met een (a)sociaal monetair fenomeen. namelijk dat men niet mag rekenen met de reële rente die de fondsen aan de beurs daadwerkelijk verdienen. Nee er is bepaald dat men maar mag rekenen met de opgelegde rekenrente regels door de Nederlandse Bank. Rara wie er het meest profiteert van de aanwezige fondsen (waar de miljarden rondklotsen) Geld is losgekoppeld van de goudstandaard, en daarom virtueel gemaakt! (einde systeem Bretton Woods)
Vraagt u het uw bankier maar, of hij/zij even wil uitleggen wat er op dit moment met het mondiale monetaire stelsel aan de hand is... Hij/zij zal u vragend aankijken of schoorvoetend toegeven dat het huidige financiële systeem ondergaat aan de ingebouwde weeffout van het tekort aan sociaal economisch kapitalisme. M.a.w. we worden door de bankiers gepiepeld en niemand die er wat aan kan doen, want Overheden hebben zich decennia gelaafd aan de goedkope geldleningen en je moet nu geld meebrengen om staatsobligaties te mogen kopen? Tja wie zijn billen brand...
Ik denk dat jij het helemaal zwaar hebt. Je schaamt je voor NL en dan heet je nog Hollander ook. Lijkt me heel vervelend voor je.
• Uit mijn mailcorrespondentie met het ABP blijkt dat, indien de overheid in de jaren negentig van de vorige eeuw voldoende pensioenpremie had betaald, de ABP-pensioenen gewoon geïndexeerd hadden kunnen worden. In plaats daarvan is dat geld gebruikt voor o.a. de VUT;
• De rekenrente is lager dan het rendement van de pensioenfondsen. Waarom niet gerekend met reëel rendement?
• In tegenstelling tot onze pensioenfondsen die onder nationaal toezicht staan en hun verplichtingen moeten berekenen met de extreem lage rekenrente van DNB, mogen verzekeraars in ons land hun verplichtingen wel berekenen met de veel hogere Europese rekenrente van EIOPA. Dit is niet in evenwicht.
• Het is zelfs mogelijk dat het Nederlandse beleid in strijd is met de Europese IORP II-richtlijn. Dit dient nog bij de rechter.
En zo gaat er veel mis en is de burger de klos. Neem naast het pensioen, de jeugd- en ouderenzorg. Maar ja, de meerderheid van de stemgerechtigden zorgt er wel voor dat deze mensen bepalen wat er gebeurt. Denk na voor je het stemhokje in gaat. Wat is belangrijker: je pensioen, de zorg, je welzijn? Of vind je minder belasting betalen toch het meest belangrijk en vind je dat iedereen het zelf maar moet opknappen? Het Amerikaanse model met een gespleten samenleving van armen en zeer, zeer rijken! Ook u kunt invloed hebben op de te varen koers na de volgende verkiezingen. Denk na voordat u een hokje rood kleurt.
Ook haalt het ABP mega resultaten van 100 miljard, toch worden de pensioenen gekort. Heel vreemd
Aantal jaar geleden mocht ik mijn elders opgebouwde ‘waardes’ ook niet meenemen naar ABP. Pas toen dekkingsgraad weer boven norm kwam mocht de waarde worden ingebracht.
ABP: "Nee".
Met dank aan de VVD en CDA die toekijken en de rijken rijker zien worden.