Staatssecretaris onderzoekt leegstandtaks
Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken laat onderzoeken of een leegstandtaks kan helpen leegstand tegen te gaan. Dit heeft hij de Rotterdamse wethouder Dominic Schrijer (Grotestedenbeleid) beloofd tijdens een werkbezoek.
Er zijn nu veel vastgoedeigenaren die hun panden in kwetsbare straten, waar al leegstand is, expres lang laten leegstaan, zegt een woordvoerster van Schrijer. ‘De motieven voor leegstand zijn niet helemaal duidelijk, maar kennelijk is het rendabel. Soms willen vastgoedeigenaren een huur die te hoog is geworden voor die straat. Nu hebben ze geen enkele prikkel om daar iets aan te doen. Schrijer zou ze graag na een jaar leegstand willen beboeten.’ De hoogte van de taks, die plaatselijk ingevoerd zou kunnen worden, is nog niet vastgesteld.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt de leegstandtaks ‘een interessant experiment’. Leegstand is volgens de vereniging in veel steden een groot problemen een leegstandtaks kan helpen als drukmiddel op vastgoedeigenaren om maatregelen tegen leegstand te nemen.
In Vlaanderen bestaat de leegstandtaks al jaren. Antwerpen heft de jaarlijkse belasting sinds 2002, toen de stad kampte met grote leegstand. Als een pand een jaar en een dag leeg staat, krijgt de huiseigenaar een boete. De hoogte daarvan wordt vastgesteld aan de hand van de gevelbreedte (148 euro per strekkende meter), vermenigvuldigd met het aantal bouwlagen. De minimumboete bedaagt 740 euro. Na vijf jaar leegstand wordt de boete met 50 procent verhoogd. Daarnaast kan ook het Groot Vlaams Gewest de eigenaren van leegstaande panden belasten, wat een verdubbeling van de boete oplevert. Volgens een woordvoerder van de gemeente Antwerpen is de belasting heel effectief. ‘Dat onderzoeken we.’ Maar hij kan niet zeggen wát het effect precies is. Hij vindt de belasting een aanrader voor Nederlandse steden.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.