Advertentie
financiën / Nieuws

Sportclubs in nood door BTW-actie fiscus

Een landelijke actie van de Belastingdienst om stichtingen en verenigingen te controleren, brengt sportclubs in problemen. In de lokale verenigingen gaan veel sponsorgelden om, waarover meestal geen BTW wordt betaald. De naheffing en boetes kunnen in de tonnen lopen.

01 juli 2010

Reclame
Stichtingen en verenigingen zijn volgens advies en accountantsorganisatie Accon AVM onvoldoende bekend met de regels van de fiscus. De lokale ondernemer die de voetbalploeg van zijn kinderen voorziet van shirts met het bedrijfslogo, vindt zelf dat hij de club gewoon steunt. Maar volgens de fiscus wordt hier reclame gemaakt en is sprake van een zakelijke transactie waarover BTW moet worden betaald.

Belastingplicht
Het is zelden kwade opzet, zegt René de Visser, directeur belastingadvies van Accon AVM. ‘De penningmeester vult naar eer en geweten een formulier met vragen van de Belastingdienst in, maar doet dat niet helemaal goed. Dan komt er controle en blijkt dat de club haar belastingplicht niet nakomt.’

Vrijstelling
Voor bijvoorbeeld het verkopen van clubmaterialen of shirtsponsoring kan BTW-afdracht nodig zijn, afhankelijk van de gehanteerde drempelbedragen voor sponsorinkomsten. Kleine sportclubs kunnen vaak gebruik maken van de BTW-vrijstelling op fondsenwerving, maar vaak is voor de vrijwillige bestuurders onduidelijk waarvoor en wanneer BTW moet worden afgedragen.

Twee ton
De Visser heeft dit jaar al tien probleemgevallen op zijn bureau gehad. Dat aantal is wellicht nog niet groot, de omvang van de financiële strop wel. ‘Ik ben bezig met een voetbalclub die een rekening van twee ton moet betalen. Daarbovenop komt nog de boete, die kan oplopen tot maximaal honderd procent van het bedrag.’

Duidelijkheid
De Visser verwacht dat in overleg met de Belastingdienst nog wel een gedeeltelijke vrijstelling kan worden gevonden, maar adviseert stichtingen en verenigingen te zorgen voor een goede BTW-administratie en duidelijkheid over de regels.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Herman Maas / penningmeester
Ik vind dat de belastingdienst clement moet zijn en eventueel over 2010 moet naheffen
Ze moet dus de clubs de gelegenheid geven, om hun administratie in orde te brengen! Naheffingen leidt tot faillissementen en verdwijning van clubs!
Jos Praat / beleidsadviseur
Lekker bezig, overheid. De ene dienst doet er alles aan om mensen aan het sporten te krijgen. En de andere dienst draait, vanwege de eigen bepalingen, een sportklup financieel de nek om.
Kan dat nu werkelijk niet anders?
Johan Vissers / Senior consulent
Regels zijn regels, dus de fiscus zal wel gelijk hebben. Het effect is echter tegenovergesteld.Ondernemer helpt de sportclubs niet meer, contributie moet daardoor omhoog, ouders kunnen dat niet betalen van hun minimum inkomen. Kinderen stoppen noodgedwongen met sporten en dus verdwijen de sportclubs.
Ja, we zijn met onze regelgeving goed bezig!!
Carola
Vele clubs hebben al grote moeite hun hoofd boven water te houden. Sportverenigingen zijn cement van de maatschappij. Triest dat ze aan dit soort regels moeten voldoen terwijl alle grote graaiers op kosten van de belastingbetaler duur mogen eten, drinken en auto rijden. De overheid mag blij zijn dat er nog geschikte vrijwilligers zijn die de administratieve taken op zich willen nemen bij de clubs. Het is een vervelende, ondankbare taak. De fiscus zou zijn prioriteiten elders moeten leggen dan bij deze heksenjacht.
Jos van Velthoven / sectorcontroller/penningmeester voetbalvereniging
Je steekt er als penningmeester 6 tot 8 uren per week in.
Je biedt mede structuur aan kinderen om ze 2 maal per week en 1 maal aan een competitie deel te laten nemen.
Hierdoor wordt mogelijk een fors bedrag aan maatschappelijke kosten voorkomen.
De formulieren van de fiscus worden naar eer en geweten ingevuld zonder alle kennis op het btw-belastinggebied te bezitten.
Je doet wat mogelijk is en je dreigt hier persoonlijk maar ook als vereniging voor te worden afgestraft.
Johan Giezen / sportbestuurder
Kan iemand me vertellen of over de opbrengsten van oud papier akties BTW moet worden afgedragen?
Herman D.
Tipje: Onze sportclub had ook een sponsor die ons negenhonderd euro per jaar gaf en daarvoor in ruil mocht adverteren op de website van de sportvereniging. Toen we met de fiscus in aanraking kwamen vanwege btww-heffing hebben we zijn sponsoring omgezet in tien lidmaatschappen op naam van zijn werknemers, met een contributie van 90 euro per jaar (die daar nooit gebruik van maken). En hij mag nu als lid gratis op de website adverteren. Iedereen blij (behalve de fiscus).
Harry Akkermans
Op de website van Sportservice Zuid-Holland staat een weblog http://tiny.cc/i8di5 met daarin de belangrijkste regels rondom BTW voor sportverengingen.
Koen van de Kolk / firmant
Begrijpelijk dat sportclubs hier niet vrolijk van worden. Het is dan ook verstandig dat sportclubs zich laten bijstaan en adviseren door een betrouwbare belastingadviseur. Deze kan veel ellende voorkomen en vóóraf duidelijkheid geven.
Kortom sportclubs: bel voor meer informatie met Belastingwinkel Elburg. Zie www.belastignwinkelelburg.nl
Advertentie