Veenendaal start nieuwe rechtszaak om miljoenenverlies
De rechtbank Den Haag heeft de nieuwe zaak vanuit de gemeente bevestigd. Veenendaal stelt de Haagse oud-adviseur Henk Keers aansprakelijk voor de schade die in 2002 ontstond bij de Freule-stichting.
De gemeente Veenendaal is een nieuwe rechtszaak begonnen tegen een oud-adviseur van de stichting Freule Lauta van Aysma. In 2002 verdween bijna tien miljoen euro na een mislukte belegging van de stichting in de Verenigde Staten. Veenendaal stond garant.
De rechtbank Den Haag heeft de nieuwe zaak vanuit de gemeente bevestigd. Veenendaal stelt de Haagse oud-adviseur Henk Keers aansprakelijk voor de schade die in 2002 ontstond bij de Freule-stichting.
Garantstelling
Een beleggingsschandaal van een plaatselijk bejaardentehuis zorgde er in 2003 voor dat de gemeente Veenendaal flink moest bijpassen. Journalist Sameer van Alfen zet in het boek De Freule minutieus op een rij hoe het zover kon komen dat de gemeente deels kon opdraaien voor het miljoenenverlies. De stichting die het bejaardenhuis van 73 flatjes runde, Freule Lauta van Aysma, kon een afgesloten lening bij de NWB niet terugbetalen. De stichting had miljoenen belegd in een investeringsproject in Amerika, maar dat geld bleek verdwenen. Omdat Veenendaal zich garant had gesteld voor de aflossing van die NWB-lening van 10 miljoen euro, restte de gemeente niet veel anders dan over de brug te komen. Om dat mogelijk te maken, werd de ozb verhoogd. Later begon het juridische gevecht met de stichting en de banken om het totale schadebedrag van ruim 18 miljoen euro terug te krijgen.
Terugbetaling
Veenendaal wilde Van Alfen geen inzage geven in de stand van zaken, maar in een volgens hem ‘simpele rekensom’ maakt hij aannemelijk dat de gemeente anno 2016 nog zit met een min van circa 3,4 miljoen euro. Dat had volgens de auteur wellicht minder kunnen zijn als de gemeente niet had geschikt met de huisbank van de stichting, maar voor terugbetaling van het volledige bedrag zou zijn gegaan. Ook liet de gemeente na via procedures geld terug te vorderen bij de bestuursleden van de stichting.
Bodemprocedure
De gemeente probeert nu wel bij Keers (een deel van) via een bodemprocedure de schade te verhalen. Hij was als adviseur destijds nauw betrokken bij de transactie die het Freule-bestuur aanging met de Amerikaanse partij Planetary Investment. Volgens een woordvoerder van de rechtbank kan een eerste zitting echter nog maanden op zich laten wachten.
Meer over het beleggingsschandaal staat in het boek 'De Freule' van Sameer van Alfen. Van Alfen Media.
Daarnaast behoort te worden gekeken naar de ambtelijke en de bestuurlijke rol bij de gemeente. Via hun toezichthoudende taken mogen ook de provincie en het Rijk zich wel eens met dit soort zaken bemoeien.