Advertentie
financiën / Nieuws

Debacle bij ontwikkelbedrijf Utrecht

De directeur is inmiddels geschorst en de Raad van Commissarissen opgestapt.

05 februari 2024
Gemeentehuis Utrecht Shutterstock
Shutterstock

Het sociaal ontwikkelbedrijf van de gemeente Utrecht, waar meer dan 600 werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam zijn, verkeert in zwaar weer. Dat meldt het AD. De inmiddels geschorste directeur van het bedrijf liet vorig jaar aan het gemeentebestuur weten dat er plots een tekort van 2,2 miljoen euro is ontstaan. Zo blijkt uit stukken die vorige week openbaar zijn gemaakt. De Raad van Commissarissen (RvC) is opgestapt.

Financieel adviseur

Yacht
Financieel adviseur

Projectleider Maatschappelijk vastgoed

Yacht
Projectleider Maatschappelijk vastgoed

Raad boos

In de recent gepubliceerde brief meldt het college aan de raad dat de gemeente het gat van 2,2 miljoen euro moet dichten. Het sociaal ontwikkelbedrijf is volledig in eigendom van de gemeente. Raadsleden reageren fel op de kwestie in De Gelderlander. ‘Dit kan gewoon niet’, zegt Cees Bos van Stadsbelang Utrecht. ‘Het is weer een groot bedrag dat we moeten bijlappen. Ik neem het de wethouders kwalijk dat ze, toen ze hoorden van dit probleem, niet meteen de gemeenteraad hebben geïnformeerd.’

Directie en RvC weg

Het college wist al in september van het tekort. Toen belde directeur Gertjan Stoker namelijk met de portefeuillehouders. De financiële problemen zijn ontstaan omdat één grote klant abrupt besloot minder af te nemen. Bij de aandeelhoudersvergadering in juli werd namelijk nog een klein positief resultaat verwacht. Stoker werd eind december op verzoek van de RvC door de gemeente geschorst. Later besloot de RvC zelf ook op te stappen. Onder hen oud wethouder Margriet Jongerius. Gedeputeerde André van Schie was tot augustus 2023 voorzitter van de RvC en stapte toen op vanwege zijn werkzaamheden voor de provincie.

'Werkplekken niet in gevaar'

In antwoorden op raadsvragen laat het ontwikkelbedrijf weten dat de werkplekken van de medewerkers niet in gevaar zijn. De gemeente Utrecht laat een onderzoek uitvoeren naar de gang van zaken binnen de organisatie. Maatregelen die nu al worden aangekondigd zijn onder andere frequenter overleg met de gemeente, en een grotere focus op verkoop.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Ontwikkelbedrijven zijn qua exploitatie over het algemeen risicovolle bedrijven. Een mogelijk deficit van dit soort bedrijven behoort een Gemeente derhalve altijd in te calculeren. Uiteraard dienen verantwoordelijken de betrokken wethouders en vervolgens de Gemeenteraad tijdig te informeren. Hier kan het probleem zijn geweest dat je in september de consequenties van het volledige jaar nog niet kon overzien.
Hielco Wiersma
Als de Gemeente niet oppast wordt het -door de foutieve raming van de bijdrage uit het Gemeentefonds van E 40 miljoen in 2027- zelf een ontwikkelbedrijf.
Advertentie