Oliestaat Drenthe is ook arm
Drentse PvdA'ers als Gezienes Evenhuis wil dat er een plan komt voor hulp aan het arme zuidoosten van Drenthe. Hij vraagt in een pamflet aan Den Haag om een Marshallplan.
De Groninger problemen van werkloosheid, krimp en sluitende bedrijven stoppen niet bij de provinciegrens. Ook Drenthe heeft het zwaar, zeker in de voormalige veenkoloniën in het zuidoosten van de provincie. Nu de werkloosheid plaatselijk tot 17 procent is geklommen, willen drie Drentse PvdA-coryfeeën hulp uit Den Haag. Het idee: een Marshallplan voor het noorden.
Marshallplan anno 2014
Gezienes Evenhuis zei het twee jaar geleden al tegen Diederik Samsom: "Het komt niet goed met dit gebied." De partijleider had iets gezegd over zelf oplossen, want dat doen ze in Utrecht immers ook. Maar de veengebieden zijn natuurlijk helemaal niet te vergelijken met een stad in het westen. Hooguit met Zuid-Limburg, vindt Evenhuis. Hij besloot met PvdA-statenleden Albert Huizing en Trijntje Hummel een pamflet op te stellen. Een dringend verzoek om maatregelen op het gebied van investeren en infrastructuur. Een soort Marshallplan anno 2014.
Soort Dubai
Groningen heeft zijn gasakkoord, maar ook Drenthe heeft een troef: olie. Er zijn naar schatting nog zo’n 120 miljoen vaten te halen onder de provincie. ‘In feite zouden we een soort Dubai moeten zijn,’ zegt oud-wethouder Evenhuis. ‘Maar het tegenovergestelde is het geval. Veen, gas en olie is hier altijd gewonnen, maar er wordt niet geïnvesteerd in Zuidoost Drenthe. Rijksdiensten zijn vertrokken en er is leegloop van jonge mensen. In feite is de urgentie van onze structurele problemen niet anders dan die in Groningen.’
Zielige verhalen
De voormalige PvdA-wethouder van Emmen erkent dat het gebied te weinig in beeld is geweest. 'Misschien zijn we wel eens te bescheiden geweest, Drenthe is wat dat betreft het ondergeschoven kindje. Ik kreeg ook al te horen, "moet dat nou, die zielige verhalen?" Ik vind dat niet zielig doen, ik zie het als een kans. We wilen van Den Haag een investeringspremieregeling, fiscale voordelen en betere infrastructuur.' Het pamflet van de drie PvdA'ers wordt onder meer aangeboden aan premier Rutte, Samsom, de Drentse Commissaris van de Koning en Drentse kamerleden.
Drente en Groningen hebben geen landenstatus. Dus steeds een beroep doen op hun gas en olie in de grond is grote onzin. Dan had namelijk de Randstad (de economische motor van dit land) dit al tientallen jaren geleden kunnen doen.
En .... aan achterblijvende regio's wordt (o.a. ook via de EU) al meer dan 10 jaar de nodige aandacht besteed. Kortom: de tijd van steeds weer de hand ophouden is voorbij. Hoogste tijd dat het Noorden zelf eens de handen uit de mouwen gaat steken en innovatieve ideeën gaat ontwikkelen.