Advertentie
financiën / Nieuws

Halvering aantal Woz-bezwaren

De Waarderingskamer spreekt in een brief aan verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes (Financiën) van een ‘significante daling.’ Het zou volgens de Waarderingskamer te verklaren kunnen zijn aan de aandacht in de media voor de nadelen van een te lage Woz-waarde.

02 juli 2014

Er zijn dit jaar fors minder bezwaren gemaakt tegen de vaststelling van de Woz-waarde door gemeenten. Tegen 1,6 procent van de aanslagbiljetten is bezwaar gemaakt. In 2013 werd nog tegen 3 procent van de Woz-bschikkingen bezwaar aangetekend.

Significante daling
De Waarderingskamer spreekt in een brief, met daarin de definitieve cijfers, aan verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes (Financiën) van een ‘significante daling.’ Het zou volgens de Waarderingskamer te verklaren kunnen zijn aan de aandacht in de media voor de nadelen van een te lage Woz-waarde. Verder blijkt dat door gemeenten de laatste jaren veel is geïnvesteerd in informele contacten met burgers en bedrijven, voorafgaand aan en na het nemen van de Woz-beschikkingen.

No-cure-no-pay
Ook in 2014 zijn er volgens secretaris Jan Gieskes van de Waarderingskamer weer diverse no-cure-no-pay bureaus actief die voor belanghebbenden ‘gratis’ bezwaar maken. Het aandeel van dat type bureaus is dit jaar opnieuw toegenomen. Het steeg van 17,4 naar 18,9 procent. Maar in absolute aantallen is er volgens Gieskes ook sprake van het aantal bezwaarschriften dat door die bureaus is ingediend. Volgens opgave van de gemeenten was dat in 2013 nog 33.000 tegen 20.000 dit jaar.

Herwaardering
Gemeenten zijn ten behoeve van belastingjaar 2015 momenteel druk bezig met het herwaarderen van de woningen en niet-woningen naar waardepeildatum 1 jaunuari 2014. Op basis van de opgaven van gemeenten verwacht de Waarderingskamer een waardedaling van 2 à 4 procent van woningen. Het betreft een eerste indicatie. ‘Het is op dit moment nog moeilijk een exacte inschatting te geven in verband met de verschillen tussen gemeenten’, aldus de Waarderingskamer. Pas als in oktober meer betrouwbare cijfers van gemeenten binnen zijn, is het landelijk gemiddelde preciezer in beeld te brengen – inclusief de lokale verschillen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Laat de wetgever nu eindelijk eens afstappen van het waardegrondslag voor de OZB. De oppervlaktemaatstaf is veel objectiever en dus eerlijker. Het aantal bezwaren zal ook drastisch afnemen. Evenals de kosten van deze belasting (er zijn geen taxateurs meer nodig). Of zit er soms achter dat de WOZ waarde door het Rijk ook voor de vermogenrendementheffing gebruikt wordt (die beruchte 1,2 %)? Maar dat betreft slechts tweede huizen. Daarvoor moet dan maar een uitzondering komen.
Marcel / criticus
@Jan: waar haal je het vandaan dat de oppervlaktemaatstaf veel objectiever is? Meer oppervlak betekent nog niet dat iets meer waard is of dat er meer voor betaald zou moeten worden? Geen taxateurs meer nodig? Wil je dan enkel om het aantal (vierkante?) meters een willekeurig bedrag gaan heffen? Alsof de ene meter dezelfde "betekenis" heeft als de andere ongeacht ligging etc.. WOZ-waarde enkel voor de vermogensrendementheffing en enkel voor tweede huizen? Volgens mij wil je meepraten over iets waar je écht geen benul van hebt ... ergens de klok gehoord, maar geen idee waar ie hangt, laat staan de klepel?
Marcel / criticus
@Jan, dat slaat echt nergens op...jouw manier van belastingbepaling is in het gehéél niet objectief laat staan rechtvaardig...een veel te simpel wiskundige benadering. Wiskundigen: ze hebben (theoretisch) gelijk maar je hebt er helemaal niks aan.

Het belasten van mensen enkel op basis van wat oppervlaktematen slaat belastingtechnisch helemaal nergens op! Laat staan als je niet eens meeneemt waar die maten liggen (en in welke mate dus daarmee geprofiteerd wordt van de belastingopbrengst die op jouw manier anderen kunnen opbrengen). Het idee dat oppervlaktematen wel en de huidige manier van waarderen en belasten niet rechtvaardig of objectief zou zijn, is een achterhaalde illusie van mensen die totaal niet weten waar ze over praten.
Jan
@criticaster. Bij de oppervlaktemaatstaf gaat het helemaal niet meer om de waarde. Je kunt objectief opmeten hoeveel m2 beloopbaar vloeroppervlak een pand heeft (waarbij je bijv. alles boven de 1,50 stahoogte meerekent). Ook is objectief op te meten hoeveel m2 grond er bij dat pand behoort. Op die oppervlakte laat je een door de gemeenteraad te bepalen tarief per m2 los. Dat is de OZB opbrengst. Niet is meer van belang wat je voor het pand hebt betaald of waar het ligt. De gemeente kan het tarief vaststellen op zodanige wijze dat de totaalopbrengst ongeveer hetzelfde blijft. Dit systeem is objectiever en eerlijker dan het huidige systeem. Vraag immers maar drie taxateurs naar de waarde en je krijgt drie prijzen. Over oppervlaktes valt echter niet meer te discussiëren. Dat zijn feiten.
Marcel / criticus
Dit kan een scheve vergelijking zijn ..op 1 aanslagbiljet kunnen meerdere woz-beschikkingen staan. 1 bezwaar tegen 1 aanslagbiljet kan dus bestaan uit meerdere bezwaren tegen (meerdere) woz-beschikkingen. Een vergelijking tussen 1,6% aanslagbiljetten onder bezwaar en 3% woz-beschikkingen onder bezwaar zegt dus niets, hoeft nog geen daling van het aantal bezwaarschriften / bezwaren in te houden. Voor een inhoudelijk goed nieuwsartikel lijkt me het eenduidig en gelijk hanteren van de terminologieën wel vereist.
Advertentie