Advertentie
financiën / Nieuws

Eerste Kamer: gemeenten bepalen koopzondagen

Ook de Eerste Kamer is akkoord met het overlaten van de beslissing om winkels toe te staan op zondag geopend te zijn aan gemeenten.

28 mei 2013

Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel om gemeenten voortaan zelf te laten bepalen of en hoe vaak de winkels op hun grondgebied op zondag open mogen.

Kleine ondernemers de dupe
VVD, PvdA, PVV, D66, GroenLinks, 50PLUS, Partij voor de Dieren stemden voor, net als de meesten van de 11 CDA-senatoren. SP, SGP, ChristenUnie en 2 CDA'ers zijn tegen. Zij vrezen dat de zondagsrust verdwijnt en dat kleine ondernemers de dupe worden van de veranderingen.

Zelf beslissen
Nu mogen gemeenten winkeliers 12 keer per jaar toestemming geven om open te gaan op zondag. Alleen in gebieden waar veel toeristen komen, kunnen de winkels vaker open. D66 en GroenLinks wilden af van deze zogeheten toerismebepaling waar gemeenten oneigenlijk gebruik van zouden kunnen maken. Volgens de partijen kunnen gemeenten prima zelf beslissen over de openingstijden van winkels.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boelens / http://www.seoking.nl/
Dat is inderdaad beter vind ik.
M. de Vries / Communicatieadviseur
Dat lijkt er al meer op. Maar verplichte sluiting op zondag blijft toch een concept waarmee een religieuze minderheid zijn wil oplegt aan de hele bevolking. Niet zomaar 'niet van deze tijd', maar principieel verwerpelijk.
Alfred
Toch wonderlijk dat mensen die koopzondag willen, want het maakt alleen maar dat de prijzen omhoog gaan. Er wordt immers niets méér verkocht. De aankopen worden alleen maar verspreid.



En wie betaalt die extra kosten van de opening van de winkel? Wie betaalt de extra belasting van het milieu door stoken en elektriciteit? Juist ja.... de consument en niemand anders.



En dan heb ik het niet eens over de heilzame werking van een dag rust in de week, waardoor iedereen elkaar kan ontmoeten, onthaasten enz. Ook heb ik het er niet over dat de kleine ondernemer het hierdoor ook niet meer redt en we straks alles kopen bij 3 of 4 concerns die ons voorschrijven wat we moeten kopen en dragen.



Kortom, de argeloze misleide klant betaalt meer voor de producten door z'n eigen gedrag.
Ricus Tiekstra / beleidsmedewerker
Komen we tenminste ook af van de verschillende schijnconstructie rond de toeristisch-recreatieve beaplingen.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
De opmerking van Maarten is absolute onzin, die van Alfred is waar het om gaat.

De tijd zal zijn (die van Alfred dus) gelijk uitwijzen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Hopelijk pakt dit goed uit, maar ik vrees dat de kleinere MKB'ers straks weer 80 uur of meer per week aan de bak moeten om het hoofd boven water te houden.
Morsnova / inwoner
@Alfred, ik begrijp uw redenering, maar zij klopt niet volledig. Op zondag wordt namelijk erg veel omzet gedraaid en die gaat maar zeer ten dele van de omzet op de zaterdag. Kortom, de zondagsopenstelleing leidt wel degelijk tot een grotere omzet. Natuurlijk is er ook een verschuiving gaande.... de wekelijkse koopavond, als die nog bestaat, is overbodig geworden. En natuurlijk stamt het oude model nog uit de tijd dat de vrouwen huisvrouw waren en overdag inkopen deden en de mannen overdag werkten en zich daar niet mee bemoeiden. De jaren 50 zijn evenwel voorbij: inkopen worden meer en meer in de weekeinden geconcentreerd en dagelijkse boodschappen buiten kantoortijden. Natuurlijk is deze tendens vervelend voor het MKB. Daarom is in, ik meen de jaren 30, de winketijdenwet ook ingevoerd. Maar anders dan toen is er al veel minder MKB, en zijn er veel meer grootwinkelbedrijven. Het MBK heeft het sowieso moeilijk omdat het ook moet concurreren met de webwinkel, die 24 per dag open is en een veel groter aanbod heeft. Dat kan het alleen doen door kwalitiet te leveren of door het bezoek aan de winkel tot een belevenis te maken. Rigide sluitingstijden helpt het MKB niet om de stijd met de webwinkels te winnen.
Advertentie