Advertentie
financiën / Column

Proost

Wat moet de huidige Tweede Kamer doen als de Tweede Kamer twintig jaar geleden heeft gezegd “het tarief wordt in beginsel niet meer herzien”? Moet de Tweede Kamer zich voor eeuwig aan die uitspraak gebonden voelen, of niet? Columnist Jan Verhagen vindt van niet.

10 april 2015

Wat moet de huidige Tweede Kamer doen als de Tweede Kamer twintig jaar geleden heeft gezegd “het tarief wordt in beginsel niet meer herzien”? Moet de Tweede Kamer zich voor eeuwig aan die uitspraak gebonden voelen, of niet? Ik zou zeggen van niet.

De wereld nu is heel anders dan de wereld van 1995, en er zijn intussen zes keer Tweede Kamerverkiezingen geweest. Goed besturen is wat anders dan de uitspraken van twintig jaar geleden blijven volgen. Twintig jaar geleden, in 1995, heeft de Tweede Kamer gezegd dat het gemeentefonds niet moet worden verdeeld met het gemiddelde ozb-tarief van dat jaar, maar met het gemiddelde van 1992.

En dat het tarief uit 1992 in beginsel niet wordt herzien als de ozb stijgt. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken houdt zich daar nog steeds aan. De hele verdeling van het gemeentefonds is sindsdien al diverse malen op de schop genomen, behalve dit tarief. De herverdeling per 2016 is een mooie gelegenheid om dit ook te actualiseren.

Het ozb-tarief voor woningen is nu, twintig jaar later, nog ongeveer gelijk aan het gemiddelde van 1992. Natuurlijk, het is gedaald omdat de woningen duurder zijn geworden, het is gestegen omdat er inflatie is geweest, en het wordt niet meer uitgedrukt in een tarief per drieduizend gulden waarde maar als percentage van de waarde.

Afgezien van dat alles is het ozb-tarief voor woningen ongeveer gelijk gebleven. Maar het ozb-tarief voor bedrijven is in twintig jaar bijna verdubbeld. Bij de verdeling van het gemeentefonds wordt nu niet gerekend met het huidige gemiddelde ozb-tarief voor bedrijven maar nog steeds met het gemiddelde tarief uit 1992. En dat is maar de helft van het huidige gemiddelde. Hierdoor krijgen gemeenten met veel bedrijventerreinen, zoals Moerdijk, Haarlemmermeer en Zoeterwoude, miljoenen te veel uit het gemeentefonds.

Minister Plasterk sponsort in feite Shell, Schiphol en Heineken, en legt de kosten daarvan stilletjes bij de gemeenten met weinig bedrijven. Die gemeenten zien dat toch niet, daarvoor is het gemeentefonds veel te ingewikkeld. De inwoners van Stadskanaal, Vaals, Spijkenisse en veel andere gemeenten betalen dus extra ozb, zodat wij onze olie, onze vakantievluchten en ons bier goedkoop kunnen houden. Zult u een keertje op hen proosten, als u op uw vakantie in Mallorca een biertje koopt?

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie