Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Boek Moerdijk over brand ‘verplichte kost’ voor gemeenten

Met het uitbrengen van een eigen boek wil Moerdijk laten zien wat andere gemeenten kunnen opsteken van de ramp uit 2011. In interviews kijken circa twintig betrokkenen terug op de brandbestrijding en de nasleep

04 juli 2014

Een marketingbureau had het niet beter kunnen bedenken: een spectaculaire fik op de avond vóór de presentatie van het boek Vuurdoop over wat gemeenten kunnen leren van een chemische brand. Een pr-stunt was het allerminst, de Shellbrand in Moerdijk begin juni. Wel een testcase voor burgemeester Jac Klijs en zijn mensen die hun eigen lessen gelijk in de praktijk moesten brengen.

Een maand lang GRIP4

De explosieve brand bij Shell bleek al snel onvergelijkbaar met de ramp waarover het boek Vuurdoop gaat, die eerdere brand in Moerdijk, bij Chemie-Pack op 5 januari 2011. De brand die zowel op het industrieterrein als op Twitter moeilijk onder controle te krijgen was en die een storm van kritiek bracht op de communicatie vanuit de gemeente. De brand ook die ernstige milieuschade opleverde en zorgen over de gezondheid van omwonenden. Toenmalig burgemeester Wim Denie stapte voortijdig op. Een maand lang bleef de GRIP4-status van kracht, waarmee de leiding over het incident bij de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant lag.

Eerste test voor veiligheidsregio’s

Het was de eerste serieuze test voor de nieuwe veiligheidsregio’s. Zij waren op 1 oktober 2010 in werking getreden krachtens de Wet veiligheidsregio’s, waarin de verantwoordelijkheid en coördinatie bij crisisbestrijding is geregeld voor alle hulpdiensten. De brand bij Chemie-Pack leerde Moerdijk veel over de afstemming en samenwerking met de veiligheidsregio’s. Maar ook over communicatie - intern en extern. En zelfs over praktische dingen als telefoonopladers, tijdige aflossing en oefenen.

Tips over crisisbeheersing en -communicatie

Met het uitbrengen van een eigen boek, naast de vele onderzoekrapporten die over de brand zijn verschenen, wil Moerdijk laten zien wat andere gemeenten kunnen opsteken van de ramp. In interviews kijken circa twintig betrokkenen terug op de brandbestrijding en de nasleep, onder wie vijf betrokken burgemeesters, de gemeentesecretaris, milieuambtenaren, veiligheidsmensen en communicatieprofessionals. Het boek bevat handzame tips, waarin alle genoteerde lessen over voorbereiding, crisisbeheersing, de nafase en crisiscommunicatie zijn samengevat. Het is eigenlijk verplichte kost voor elke gemeente, zegt gemeentesecretaris Bert Kandel.

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 13, dat deze week verschijnt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rob van Gool
Heeft u interesse? Het boek is te bestellen op www.moerdijk.nl/vuurdoop
Advertentie