Rotterdam rekent zich rijk
Donderdag praat de Rotterdamse gemeenteraad over de zogeheten kaderbrief. Daarin kondigt het college opnieuw aan dat het bijna 80 miljoen euro uit het investeringsfonds haalt om voor 2013 een gat in de begroting van de sociale dienst te dichten. Leefbaar Rotterdam pleit echter voor een structurele oplossing voor het begrotingsprobleem
Het Rotterdams stadsbestuur rekent zich nog steeds rijk door jaarlijks tientallen miljoenen uit haar investeringsfonds (IFR) te graaien, maar met dat geld niet te investeren, vindt Leefbaar Rotterdam. Daarom pleit de oppositiepartij voor structurele bezuinigingen op de begroting.
Kaderbrief
Donderdag praat de Rotterdamse gemeenteraad over de zogeheten kaderbrief. Daarin kondigt het college opnieuw aan dat het bijna 80 miljoen euro uit het investeringsfonds haalt om voor 2013 een gat in de begroting van de sociale dienst te dichten. In 2011 werd 34 miljoen uit het IFR gehaald voor de sociale dienst - waarvan uiteindelijk niets werd gebruikt - en voor dit jaar 56 miljoen euro voor hetzelfde doel.
Leefbaar Rotterdam
,,Opnieuw laat de coalitie hiermee zien dat ze niet solide bezig is. Wij roepen al vanaf 2008 als eerste partij dat de crisis ook Rotterdam zal raken, maar daar wilde de coalitie toen niets van weten’’, zegt Maarten Struijvenberg, financieel specialist van Leefbaar Rotterdam. De leefbaren riepen dat er een noodfonds moest komen van 50 miljoen euro. Inmiddels is er wel voor meer dan 500 miljoen euro bezuinigd.
Uitkeringen
Leefbaar Rotterdam begrijpt niet waarom er in een tijd dat steeds meer mensen op straat komen te staan de coalitie niet inziet dat er meer bijstandsgerechtigden komen. ,,En dat er dan dus structureel meer geld voor uitkeringen nodig is. Als oppositiepartij klinkt het misschien gek dat wij pleiten voor bezuinigingen, maar liever dat dan telkens een graai uit de pot te doen'', aldus Struijvenberg.
Begrotingstekort
Leefbaar stelt dat het college feitelijk met een begrotingstekort zit. Dat wordt vanuit het stadhuis tegengesproken, omdat een begrotingstekort wettelijk niet is toegestaan.
Hypotheek
,,Op deze manier zadelt het stadsbestuur het volgende college met een forse hypotheek op die moet worden afbetaald’’, zegt Struijvenberg. Volgens de woordvoerder van het college is het tegendeel waar, alleen al omdat er een kleinere ambtelijke organisatie komt die bijna 200 miljoen op jaarbasis minder uitgeeft.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.