Advertentie
financiën / Nieuws

Mogelijk onterechte staatssteun Amersfoort Vathorst

De gemeente Amersfoort heeft mogelijk onterechte staatssteun gegeven in de PPS-constructie Vathorst. Gemeenteraadsaccountant Deloitte erkent het risico, maar kan niet inschatten hoe groot het is. Deloitte vraagt de gemeente dit uit te zoeken en sowieso haar financiële positie in de gaten te houden.

29 mei 2014

De gemeente Amersfoort heeft mogelijk onterechte staatssteun gegeven aan het PPS-project Vathorst. Gemeenteraadaccountant Deloitte erkent het risico en adviseert de gemeente zich hierop nader te beraden. Het college neemt dit advies over.

Onevenredige risicoverdeling

Fractievoorzitter Hans van Wegen van de Burger Partij Amersfoort (BPA) stelde in september al vragen over mogelijke onterechte staatssteun in de PPS-constructie Vathorst. Hij vond de antwoorden hierop “nietszeggend”. Volgens zijn informatie is al sprake van onterechte staatssteun bij PPS-constructies bij onevenredige risicoverdeling, waaronder ook gemeentelijke garantstellingen vallen. Daar is in dit geval duidelijk sprake van, concludeert hij, aangezien de gemeente opdraait voor alle verliezen boven de 10 miljoen euro en alleen de gemeente garant staat voor deze lening voor maximaal 175 miljoen. Ook is het aandeel sociale woningbouw volgens hem te laag voor geoorloofde staatssteun. ‘Het gaat om ongeveer 30 woningen per jaar.’

Accountant kan risico niet inschatten

Van Wegen maakt zich grote zorgen vanwege opmerkingen van gemeenteraadaccountant Deloitte in de raadsinformatiebrief over de jaarrekening 2013. Volgens Deloitte hangt de vraag of de afspraken met commerciële partijen in strijd zijn met verscherpte regels rond staatssteun af van meerdere factoren, zoals de totstandkoming van de Grond- en Exploitatieovereenkomst 1998 (bij de start van PPS Vathorst), inbreng van gronden en grondposities en “allerlei andere factoren”. Er ligt hier een risico waarvan de accountant niet kan inschatten hoe groot het is. Deloitte adviseert de gemeente zich hierop nader te beraden. Dat advies neemt het college over.

Financiële positie Amersfoort aandachtspunt

De accountant concludeert ook dat de financiële positie van de gemeente Amersfoort over het geheel gezien een aandachtspunt blijft. Dit komt met name door lage reserves en de boekwaarde van de grondexploitatie. Wel is het weerstandsvermogen verbeterd. Dit ligt nu 7 miljoen boven de interne norm. De gemeente onderschrijft van harte dat waakzaamheid geboden blijft en zegt de financiële teugels niet te laten vieren. Er is al een set ijkpunten samengesteld op basis waarvan de (samenstelling van de) financiële positie valt te volgen.

Zoek risico uit

Deloitte kan vanwege de geheimhoudingsplicht weinig zeggen over het accountantsverslag, maar bevestigt dat het de gemeente vraagt het mogelijke risico op onterechte staatssteun uit te zoeken. Daarnaast moet de gemeente haar financiële positie ook in het licht van toekomstige financiële opgaven, zoals de decentralisaties, en de begroting van 2015 in de gaten houden.

Paal boven water

De gemeente Amersfoort kon woensdag nog geen antwoord geven op nadere vragen over de opmerkingen van de accountant. Wel werd de jaarrekening 2013 dinsdagavond in een commissievergadering besproken. Van Wegen kon hier niet bij aanwezig zijn, maar vroeg een nieuwe vergadering aan, toen hij hoorde dat er slecht 20 minuten voor de jaarrekening was uitgetrokken. Hij wil een gesprek van twee uur met alleen de accountant over onder meer de vermeende staatssteun die voor hem overigens “als een paal boven water” staat. ‘Het college laat het liggen. Enkel “beraden” vind ik te vaag. Ik wil harde cijfers en een concrete inschatting van het risico.’

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
ach.

ooit wordt de VVD, D66 en CU kiezer in Amersfoort wakker!
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
geen verbazing.

want de amersfoortse ambtenaren bepalen wat er tussen hen en de marktpartijen gebeurd.

niet dit college.

laat staan deze gemeenteraad.

Roffa
Lang leve Brussel !
soesterkwartierder / vutter
in ons Amersfoort en Vathorst en bij het nieuwe zwembad is financieel zoveel mis!

erger is nog, dat de nieuwe gemeenteraadsleden van D66 en de VVD geen idee hebben.

ook de CU slaapt rustig door, en gaat nog steeds akkoord met de westelijke rondweg.

goed dat de burger partij in amersfoort dit opnieuw heeft aangekaard.

Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
ach de top in amersfoort's stadhuis bepaalt al jaren en jaren haar eigen koers en route.

vele gemeentesecretarissen beten hun tanden daar al op stuk, maar St. Nico laas gaat gewoon zijn eigen weg.
L.Nierkes / oud ambtenaar
de VVD streken.



Ik als Amersfoorter begin mij nu toch af te vragen of dit niet een van de 3 geheime raads info - RIB - brieven is.

Die onze VVD wethouder van financiën Buijtelaar al maanden verstopt wil houden.



Dat de burgers van Amersfoort niet op de juiste partij hebben gestemd vind ik bijzonder spijtig.

Maar als alles aan het licht komt hoop ik dat zij dit zien.

De Burger Partij Amersfoort als twee mans fractie laat nu toch maar weer zien wat de burgers niet mogen weten.

Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
EUROPA



Loopt de Amersfoortse gemeenteraad achter? Zitten er in Amersfoort geen juristen of financiële mensen in de raad? Alleen maar huisvrouwen en amateurs?
Hans / afdelingsmanager
Het geeft maar weer eens glashard aan dat de hyper ambitieuze gemeentebestuurders in het bikkelharde spel met gehaaide, super professionele ontwikkelaars altijd het onderspit delven. Kritische noten uit de eigen organisatie worden meestal genegeerd en zeker niet gewaardeerd. Bovendien: loopt het mis, dan is de politiek verantwoordelijke na zijn/haar ambtstermijn weer weg. De troep is voor de achterblijvers en de nieuwe bestuurders.
European Multilateral Law Service Group / Woordvoerder
De Raad moet volledig het debat aangaan en in een extra raadsvergadering deze zaak aan de orde stellen.

Voor je het weet in "deze tijden" ben je een artikel-12 gemeente.
Advertentie