Reserves Amsterdam onder de loep
De instelling van gemeentelijke reserves door de gemeente Amsterdam is vaak niet zichtbaar en niet weloverwegen. Dat zijn de hoofdconclusies van de Rekenkamer Amsterdam na onderzoek naar de gemeentelijke reserves van Economie.
De instelling van gemeentelijke reserves door de gemeente Amsterdam is vaak niet zichtbaar en niet weloverwegen. De informatievoorziening en transparantie kan beter.
Dat zijn de hoofdconclusies van de Rekenkamer Amsterdam na onderzoek naar de gemeentelijke reserves van Economie. Het beleid bij het instellen van nieuwe reserves is ‘nee, tenzij’. Als er andere mogelijkheden zijn om de uitgaven te dekken, dan moeten die serieus worden overwogen. Dat gebeurt volgens de rekenkamer veelal onvoldoende transparant.
Zorgvuldige afweging nodig
‘We zien bij Economie dat reserves vaak worden gebruikt om de subsidieverstrekking voor een aantal jaren veilig te kunnen stellen. Als de subsidiebedragen per jaar verschillen of als het moment van subsidieverstrekking nog onduidelijk is, kan dit noodzakelijk zijn. Bij jaarlijks terugkerende subsidies van gelijke omvang is die noodzaak er eigenlijk niet. Toch worden ook dan soms reserves ingesteld. Bij een meer zorgvuldige afweging waren – gegeven het uitgangspunt ‘nee tenzij’ – waarschijnlijk andere keuzes gemaakt’, aldus de Rekenkamer.
Kritische doorlichting
Er zou aandacht dienen te zijn voor heroverweging van reserves. Zo moet er jaarlijks een kritische doorlichting plaatsvinden. De informatie daarover – hoewel uitdrukkelijk gewenst door de gemeenteraad – ontbreekt in de jaarrekening. De overige bestemmingsreserves worden na twee jaar opgeheven wat betekent dat er na twee jaar beoordeeld moet worden of dat ook mogelijk is. Structurele borging van een evaluatie van systeemreserves ontbreekt. Juist omdat die voor onbepaalde tijd zijn ingesteld, zou periodiek bekeken moeten worden of een reserve nog voldoende aansluit bij het beoogde doel.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.