Advertentie
financiën / Nieuws

'Uitvoering schadeafhandeling Groningen veel te duur'

De Rekenkamer vindt het tempo van de uitvoering van de schadeafhandeling in Groningen niet goed.

ANP
18 mei 2022
aardbeving-schade.jpg

Bovenop iedere euro die vorig jaar werd uitgegeven aan compensatie van schade door de jarenlange gaswinning in Groningen, kwam 74 cent aan uitvoeringskosten. Dat is veel te veel, vindt de Algemene Rekenkamer. De 56 cent per uitgekeerde euro van een jaar eerder vonden de controleurs van het kabinetsbeleid al ‘disproportioneel’, maar dat bedrag is dus verder opgelopen.

Senior Medewerker Omgevingsvergunningen

Gemeente Tilburg
Senior Medewerker Omgevingsvergunningen

Beleidsadviseur Beschermd Wonen

Gemeente Eindhoven
Beleidsadviseur Beschermd Wonen

Tempo van de uitvoering

De Rekenkamer vindt niet alleen de oplopende kosten een probleem, maar ook het tempo van de uitvoering. De meeste getroffen Groningers wachten nog altijd op versterking van hun woning, of zelfs nog op de beoordeling of versterking noodzakelijk is.

Stilgelegd

Ondanks aanbevelingen om de regels voor versterking niet opnieuw te veranderen, deed het kabinet dat toch. Doel van de wijziging was om het tempo op te voeren en de kosten te verlagen. Maar het tegenovergestelde gebeurde, ook doordat in sommige gevallen de uitvoering in afwachting van de nieuwe regels tijdelijk werd stilgelegd.

Versnelling nodig

Eind vorig jaar was van 13 procent van de getroffen gebouwen vastgesteld dat ze veilig zijn. Een jaar eerder was dat 7 procent. De versterkingsoperatie moet in 2028 zijn afgerond. Daarvoor is volgens de Rekenkamer ‘een aanzienlijke versnelling’ nodig. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De kosten per E 1 mogen eigenlijk niet meer bedragen dan maximaal E 0,20 of E 0,25. De huidige kosten zijn derhalve (op dit moment) ongehoord. Wanneer komt er eens een einde aan dit gepruts bij het Rijk?
Toine Goossens
Volledig de schuld van de lokale en provinciale bestuurders. In plaats van de problemen van hun burgers op te lossen zijn zij met iedereen ruzie gaan maken. Er is slecht één overheid verantwoordelijk voor de bovenste, slappe, laag van de bodem: De gemeente. Bovendien:

Bij de procedure van Groningse bewoners tegen de provincie en de betrokken gemeenten over schade aan hun huizen als gevolg van diepe zoutwinning, hebben deze lokale overheden alle verantwoordelijkheid afgewezen én het pleit gewonnen.
Dat zij bij de gaswinning het tegendeel beweren is onbehoorlijk bestuur. Terecht verzet de NAM zich tegen de aansprakelijkheid; zij vindt gemeente en provincie bij de zoutwinning aan haar zijde.

Goede bestuurders die hun verantwoordelijkheid nemen zouden in een zeer vroeg stadium extra funderingseisen in de lokale bouwverordeningen hebben opgenomen. Dat hebben de Groningse bestuurders nagelaten.
In dat geval zouden de behandelingskosten niet uit de hand zijn gelopen.
Advertentie