Advertentie
financiën / Nieuws

Regio-omroepen niet blij met fusieplan NPO

Regionale omroepen willen best meer samenwerken met de landelijke publieke omroep, maar ze zijn het totaal niet eens met de manier waarop de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) dat wil.

20 september 2013

Regionale omroepen willen best meer samenwerken met de landelijke publieke omroep, maar ze zijn het totaal niet eens met de manier waarop de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) dat wil. De regionale radio en tv wordt wat de NPO betreft samengevoegd met de landelijke omroep, zo bleek vrijdag. Stichting ROOS, die de regionale omroepen vertegenwoordigt, is het daar ,,grondig mee oneens''.

Regionale nieuwsredacties onder NOS

NPO-voorzitter Henk Hagoort schrijft aan verantwoordelijk staatsscretaris Sander Dekker dat de Raad van Bestuur ,,groot voorstander is'' van een volledige fusie. In het model dat de NPO voor ogen heeft blijven weliswaar regionale radio- en tv-zenders bestaan, maar verdwijnen de zelfstandige organisaties. Nieuws- en sportredacties van regionale omroepen komen dan inhoudelijk onder de verantwoordelijkheid van de NOS.


Staatssecretaris onderzoekt scenario's

De regionale omroepen moeten in het scenario waar de NPO voor kiest hun techniek en faciliteiten met de NOS gaan delen. Ook websites en apps moeten met die van de NOS worden samengevoegd.

De NPO heeft zijn voorkeur uitgesproken op verzoek van de staatssecretaris, die vier mogelijke scenario's voor samenwerking tussen landelijk en regionaal heeft laten opstellen. Stichting ROOS kan zich in geen van die modellen vinden en heeft een eigen visie opgesteld waarin de zelfstandigheid van de regionale omroepen bovenaan staat. ,,Zij hebben hun wortels in de regio'', aldus de woordvoerder.

Efficiencykorting valt slecht

Een pijnpunt is de 'efficiencykorting' van 25 miljoen euro die de samenwerking volgens het regeerakkoord moet opleveren. Volgens de NPO moeten de 13 regionale omroepen die bezuiniging doorvoeren voordat de fusie een feit is. ,,De omgekeerde wereld'', oordeelt de woordvoerder van ROOS. Hij stelt dat de pijn niet helemaal bij de regionalen kan worden neergelegd.

ROOS denkt overigens dat het plan waar de NPO het meeste in ziet ,,op weinig sympathie van het publiek en de politiek kan rekenen''.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie