Hogere vergoeding raadsleden
Raadsleden ontvangen voor hun werkzaamheden een vergoeding die afhankelijk is van het aantal inwoners dat de gemeente heeft. Het bedrag voor de vergoeding per maand bedraagt per 1 januari 2017 250 euro voor raadsleden van de kleinste gemeenten tot 2.352 euro voor raadsleden van de grootste gemeenten.
De vergoeding voor het raadswerk stijgt per 1 januari 2017 met 4,9 procent. Dat is het gevolg van een nieuwe indexering. Dat blijkt uit de circulaire over geïndexeerde bedragen voor politieke ambtsdragers van gemeenten.
Raadsleden ontvangen voor hun werkzaamheden een vergoeding die afhankelijk is van het aantal inwoners dat de gemeente heeft. Het bedrag voor de vergoeding per maand bedraagt per 1 januari 2017 250 euro voor raadsleden van de kleinste gemeenten tot 2.352 euro voor raadsleden van de grootste gemeenten.
Aan de orde
Het verschil in de hoogte van de vergoeding is door de vereniging voor raadsleden, Raadslid.Nu, bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de orde gesteld. Met name de vergoeding voor de raadsleden uit kleinere gemeenten past volgens de vereniging niet meer bij de uitbreiding van taken waarmee raadsleden in deze raadsperiode zijn geconfronteerd.
Onkostenvergoeding
Naast de raadsvergoeding ontvangen raadsleden ook een onkostenvergoeding. Deze bedraagt 167,65 euro per 1 januari 2017. Raadsleden uit gemeenten met meer dan 100.000 inwoners ontvangen tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een andere onkostenvergoeding vanwege een overgangsrecht. De vergoeding daarvoor varieert, afhankelijk van de grootte van de gemeente, van 183 tot 262 euro. Ook de vergoeding voor het bijwonen van commissievergaderingen door commissieleden gaat met 4,9 procent omhoog. In de kleinste gemeenten ontvangen commissieleden 60 euro per vergadering. Die in de grootste gemeenten krijgen per 1 januari 159 euro per vergadering.
Reacties: 16
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het werk van een raadslid is de ruggengraat van onze democratie. Als een volksvertegenwoordiger het goed doet (en heel erg veel van hen doen het integer en zorgvuldig. Er zijn in elk geval voldoende gemotiveerde vertegenwoordigers die de klaplopers kunnen marginaliseren) dan eist dat heel erg veel tijd en ook de nodige kosten. Ik vind het werk dermate belangrijk dat we daar ook wat voor over moeten hebben. De meeste mensen willen het werk niet doen dus degene die wel een behoorlijk aantal avonden opofferen verdienen ons respect.
En de opstelling van H. Wiersma is natuurlijk flagrante onzin. Het is wel te hopen dat hij dat zelf ook inziet. Diverse studies en onderzoeken hebben al aangetoond dat grotere gemeenten zeker niet goedkoper, effectiever, daadkrachtiger en beter voor de burgers zijn dan kleinere gemeenten. Soms blijkt zelfs het tegendeel. Idioot om de raadsvergoeding in te zetten om gemeenten te dwingen tot een fusie.
Laten we ook de kosten van de rampen in kleine gemeenten er eens bij optellen. Groot is beter.
@Toine Goossens, welke rampen doel je op? De betalingsblunders in Amsterdam, de bonnetjesaffaire in Rotterdam, het havendrama in Arnhem, de grondexploitatie ellende in Apeldoorn?
Ik kom nogal eens in kleine gemeenten en ik stel mij vaak de vraag wat de burgers in kleine gemeenten tekort komen ten opzichte van burgers in grote gemeenten. Het antwoord is vrijwel altijd dat ze niets te kort komen. Wel hebben ze vaak meer saamhorigheid, sociale cohesie, betrokkenheid en een rijker verenigingsleven. Is ook wat waard hoor.