PvdA Gelderland overweegt gebruik NUON-geld
De PvdA Gelderland wil dat de provincie gaat onderzoeken of toch een deel van de NUON-gelden gebruikt kunnen worden voor infrastructuurprojecten.
De PvdA Gelderland wil onderzoeken of de provincie de NUON-gelden, ongeveer 4 miljard euro, kan aanspreken voor nieuwe investeringen.
Nadenken
In het coalitieakkoord is afgesproken dat hiervoor alleen de rente mag worden gebruikt. Volgens PvdA-fractievoorzitter Josan Meijers onderschrijft de PvdA deze afspraak volledig, maar zijn de omstandigheden veranderd en brengt het kapitaal minder op dan voorheen. ‘Nederland is op zoek naar middelen. Er verandert van alles. We moeten over het beheer van onze financiën nadenken.’ Drie jaar geleden is al eens 500 miljoen van het totale stamkapitaal afgehaald om te gebruiken in de voorgaande en in deze collegeperiode. ‘Dat was een oplossing tegen de recessie en een goede beslissing. Zou zoiets nu niet weer kunnen? Bijvoorbeeld geld gebruiken voor het doortrekken van de A15.’ Aan dit project moet de provincie 360 miljoen euro meebetalen.
Keuzes
Meijers denkt dat door de investering in de snelweg andere projecten in het gedrang komen. Ze wil verschillende scenario’s onderzoeken, bijvoorbeeld of dit project geheel of deels uit NUON-middelen kan worden betaald. ‘Misschien is het haalbaar om het hele bedrag uit de opbrengsten van het Meerjarig Investeringsfonds (MIF) te halen, maar we moeten ook keuzes maken. We kunnen sparen in het MIF, maar ook uitrekenen wat dat en geld eraan onttrekken nu betekent voor de opbrengsten van het stamkapitaal.’ Meijers wil meer inzicht krijgen in deze financiën en een afweging maken of het geld uit het MIF voor de A15 of ook voor andere projecten, zoals een spoorverbinding gebruikt kan worden.
HOF
Ze vreest dat de wet Houdbare Overheidsfinanciën (HOF) een stop zal zetten op het gebruik van spaargeld voor investeringen in infrastructuur en dat de provincie Gelderland straks extra hard getroffen kan worden door nieuwe bezuinigingen. De wet HOF zou gezien de penibele financiële situatie wel eens snel in werking kunnen treden. ‘Het is goed om regelmatig na te denken over of je op het goede spoor zit. Ik vind dit een goed moment. Het is de beste weg om zoveel mogelijk wensen op korte termijn, met de bijkomende werkgelegenheid, te onderzoeken.’ De PvdA heeft Gedeputeerde Staten, waar de partij samen met VVD, CDA en D66 in zit, gevraagd om onderzoek. ‘We willen weten wanneer de wet HOF in werking zal treden. Als dat snel is, zal het onderzoek ook snel moeten gebeuren.’
VVD
Coalitiepartner VVD vindt het fijn dat de PvdA nadenkt over mobiliteitsprojecten, maar wijst er ook op dat de wet HOF er nog niet is. ‘We vinden het niet opportuun om al op zaken vooruit te lopen’, aldus fractievoorzitter Remco Dijkstra. Hij ziet het gebruik van NUON-geld voor het doortrekken van de A15 als “eventuele optie”. ‘Maar je moet oppassen dat het geen precedent wordt. Ik ben bang dat er nog meer wensen volgen.’ Ook de VVD houdt zich aan de afspraak in het coalitieakkoord. ‘De PvdA wil het geld uit de NUON-spaarpot gebruiken, maar het is niet voor niets een spaarpot. We hebben uit de opbrengsten 825 miljoen aan mobiliteit en economie kunnen besteden. Als je het stamkapitaal gaat aanbreken, wordt dat minder.’ De wet HOF zou de zeggenschap over de eigen spaargelden kunnen aantasten. Daarom is de Gelderse gedeputeerde financiën een lobby gestart en dat wil Dijkstra eerst afwachten. ‘De VVD vindt het prima om niet meer uit te geven dan er binnenkomt, maar hoe we met onze spaarpot omgaan, moet Gelderland zelf kunnen beslissen.’
Of een lagere wegbelasting voor een aantal jaren totdat de 4 miljard op is.
Investeren in wegen, dat is een zaak van de rijk.
Als de burger niet oplet, gaat de 4 miljard op aan prestige projecten.