Groningen steekt 4 miljoen in redding Aldel
Het Rijk en de provincie staan ieder voor 50 procent garant voor de lening aan Aldel. Voorwaarde voor de lening is wel dat Aldel nog dit jaar een gedegen financiële uitwerking van de plannen uitwerkt en presenteert.
Alumuniumsmelter Aldel krijgt een overbruggingskrediet van in totaal 8 miljoen euro van het Rijk en van de provincie Groningen. Het voortbestaan van het bedrijf in het Eemsmondgebied van Groningen is daarmee tot eind dit jaar zeker. Daarmee is er ook meer zekerheid op het voorlopig behoud van honderden banen in het noorden van het land.
Elektriciteitslijn
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat aan de Tweede Kamer geschreven. Het Rijk en de provincie staan ieder voor 50 procent garant voor de lening aan Aldel. Voorwaarde voor de lening is wel dat Aldel nog dit jaar een gedegen financiële uitwerking van de plannen uitwerkt en presenteert. Daaruit moet ook blijken hoeveel het bedrijf zelf denkt te investeren in de toekomst. De directie en aandeelhouder van Aldel zijn bereid te investeren in een directe elektriciteitslijn tussen het bedrijf en Duitsland.
Geen transportkosten
Aldel zit in de problemen doordat het bedrijf aanzienlijk meer geld kwijt is aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland. De minister wil niet achterblijven bij Duitsland waar de grootverbruikers eerst helemaal geen transportkosten hoefden te betalen en na protesten van de Europese Commissie nu een korting van 90 procent geldt. Daarom heeft hij al besloten dat de grootverbruikers in Nederland ook per 1 januari een correctie tot 90 procent op de transportkosten voor elektriciteit krijgen.
CO2-heffingen
Eerder werd bekend dat bedrijven als Aldel begin volgend jaar een vergoeding krijgen voor de CO2-heffingen die ze moeten betalen. Er is in totaal 78 miljoen euro beschikbaar voor de hele industrie. Tenslotte krijgen energie-intensieve bedrijven te veel betaalde systeemkosten voor het gebruik van het energienet terug.
Plannen uitwerken
Deze maatregelen en de plannen van de directie en aandeelhouder van Aldel om zelf fors te investeren in een directe elektriciteitslijn zouden volgens Kamp kunnen zorgen voor een gezonde financiële toekomst voor het bedrijf. Op dit moment is die volgens hem nog niet voldoende aanwezig. Aldel krijgt daarom nu tijd en ruimte om het financiële plan voor een directe elektriciteitsverbinding uit te werken.
Geen structurele oplossing
De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen zeggen vertrouwen te hebben in de toekomst van Aldel. ,,Hoewel een overbruggingskrediet nog niet de structuele oplossing biedt, gaan wij ervan uit dat ook die er komt. Je verleent immers geen overbruggingskredeit als er geen hoop meer is'', meent CNV-bestuurder Jacqueline Twerda.
De hoge energiekosten is een overheidsprobleem. De belastingen en accijnzen zijn opgelegd door de overheid. Dit is een giller: en om de pijn te verlichten kun je nu subsidie krijgen, oftewel je krijgt een deel van belasting terug. Alsof dit een oplossing is.
Beste directie van Aldel: de ondernemer in dit land is opgejaagd wild. Uw probleem wordt door de overheid en Europa veroorzaakt. Dit is zwemmen tegen de stroom in. U kunt niet winnen tegen de overheid en haar medestanders. Sluit uw bedrijf en begin in het buitenland. Produceren in NL is onbegonnen werk. Heel veel ondernemers zijn u al voorgegaan. Sinds uw bestaan heeft u belastingen en accijnzen afgedragen. U deed uw best. Heeft u ooit wel eens keer Dank U Wel gehoord?
In dit land is er weinig realiteitszin te bespeuren bij zowel de burgers als overheid. Gezien de talloze discussies en opmerkingen die ik hoor op TV en in de 2e Kamer.