Advertentie
financiën / Nieuws

Provincies en gemeenten spekkoper bij megaovername

Door de Duitse overname van energiebedrijven als Essent, kunnen de aandeelhouders van de energieleveranciers flink cashen. Laten die aandeelhouders nou voornamelijk provincies en gemeenten zijn.

14 januari 2009

Miljoenen en miljarden
De provincie Noord-Brabant zal ongetwijfeld een klein feestje vieren. Wanneer Essent verkocht is ontvangt de provincie als grootaandeelhouder maar liefst 2,8 miljard euro. Maar ook de gemeenten Den Bosch en Tilburg verdienen met de overname een aardig zakcentje: zij schrijven ieder een kleine 310 miljoen bij op hun bankrekening. RTLNieuws zette de aandeelhoudende gemeenten, provincies en aandelen op een rijtje (zie onderaan).

Nu ook Nuon
Na Essent staat ook het samengaan van energiebedrijf Nuon met een buitenlandse partij voor de deur. Van de tien partijen die het bedrijf had uitgenodigd om een bod uit te brengen, is inmiddels nog een 'shortlist' over. Nuon hoopt op 'relatief heel korte termijn' met de uiteindelijke keuze naar buiten te komen. Dat stelde grootaandeelhouder de provincie Gelderland, die 44,4 procent van de aandelen Nuon in handen heeft, dinsdag.

'Minderheidsprivatisering'

In juni vorig jaar meldde Nuon binnen ongeveer een half jaar exclusieve gesprekken met een partij te willen voeren. Een overname van Nuon zal in een ander vat gegoten worden dan de overname van branchegenoot Essent door het Duitse RWE. 'Essent stond in een keer voor honderd procent te koop', aldus Willem Pardijs, beleidsmedewerker bij de provincie Gelderland. 'Bij Nuon praten we over een minderheidsprivatisering, met het perspectief op een meerderheidsbelang.'

Aandeelhouders verlaten schip
De aandeelhouders van Nuon, naast Gelderland onder meer ook de gemeente Amsterdam, en de provincies Friesland en Noord-Holland, zullen volgens Pardijs vervolgens allemaal in een aantal stappen het schip verlaten. Na het mislukken van een fusiepoging met Essent liet Nuon vorig jaar weten in het buitenland een partner te zoeken die het bedrijf kan helpen met zijn ambities op onder meer het gebied van gas en duurzaamheid. In het kader van de investeringsplannen van Nuon in de nabije toekomst is een partij met de nodige financiële slagkracht en investeringsbereidheid gewenst.

PDF Overzicht aandelen gemeenten en provincies Essent van RTLNieuws.nl

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M. v.d. Linden
In het verleden zag je ook gemeenten aandelen (gas bijv.) verkopen. Met het geld werden dan leuke dingen voor de mensen gedaan. Het geld brandde vervolgens in de zak van de bestuurders en was dan ook in een mum van tijd op, op geconsumeerd en niet als investering. Uitstekend renderende aandelen met jaarlijks dividend en dus een structurele bron van inkomsten was dan voorgoed verdwenen. In de gemeente waar ik woon, zijn geweldig leuke dingen gedaan, iedereen mocht ideeën inbrengen en nu krijgt die bevolking de lasten in de vorm van drastische verhogingen van tarieven. Verder vind ik dat het dringend tijd is voor een discussie wat op termijn de effecten van dit soort, door kleine clubjes gewenste, verkopen voor Nederland als geheel zullen zijn (milieu, kwetsbaarheid m.b.t. energie, etc.). Ik zie dit als heel erg eng en klein eigenbelangdenken en scoren op korte termijn. Zorgwekkend.
Mieke Op Heij-Stultiens / inwoonster van limburg, huisvrouw
Ik ben tegen verkoop van Essent omdat nooit is gebleken dat de consument voordeel heeft van privatisering. Gemeenten en provincies hebben nu jaarlijkse inkomsten en maken straks de buit in korte tijd op. En heel belangrijk is dat ons milieu onvoldoende beschermd is bij dit Duitse bedrijf
R. de Jong / beleidsadviseur
niet zozeer het feit dat Essent verkocht wordt, maar meer het feit, dat de provincie zoveel geld gaat ontvangen. Want waar gaat dat aan besteed worden. Gaan de inwoners van Noord-Brabant hier werkelijk profijt van krijgen? Natuurlijk moet er nog veel worden opgeknapt in de provincie, maar dan nog blijft er veel geld over.
Geef iedere inwoner van de provincie een provinciale uitkering, zodat hij/zij één á twee maanden de energierekening niet zelf hoef te betalen!
Advertentie