Gemeenten buitenspel bij controle Floriade
Dat blijkt uit een onderzoek dat werd gepresenteerd aan de vijf gemeenteraden in Noord-Limburg.
De vijf gemeenten die de Floriade 2012 in Venlo moesten controleren, konden of deden dat niet of onvoldoende. Ze hadden onvoldoende zicht op de cijfers, ontwikkelingen en resultaten. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd gepresenteerd aan de vijf gemeenteraden in Noord-Limburg.
9 miljoen verlies
De Floriade maakte een verlies van 9 miljoen euro. De nog aanwezige waarde van infrastructuur en vastgoed brengt dit verlies terug naar bijna 5,5 miljoen. Dat bedrag kan nog stijgen door hogere rentekosten als gevolg van de rode cijfers. De gemeentes staan garant voor de tekorten. Gemeenten werden feitelijk buitenspel gezet, blijkt uit het onderzoek. De Floriade-directie dreigde een wethouder die wist van de financiële problemen aansprakelijk te stellen als hij hierover zijn gemeenteraad informeerde. De wethouder hield vervolgens zijn mond. De directie werd niet tegengesproken, aldus de onderzoekers. ,,Het lijkt erop dat men zich heeft laten afschrikken'', schrijven zij.
Ongewenst
Tussen stichting, raad van commissarissen en deelnemende gemeenten was er sprake van ,,een minder collegiale samenwerking''. De stichting was het hoogste orgaan, maar in de praktijk stond de stichting naast de geoliede tandem van raad van commissarissen en directie. ,,Ongewenst'', concludeert het rapport.
Zware cijfers
Het onderzoek werd ingesteld nadat burgemeester Antoin Scholten van Venlo in december bekendmaakte dat er een verlies van 9 miljoen euro was gemaakt als gevolg van tegenvallende inkomsten van de bezoekers en hoge exploitatiekosten. De directie had na afloop van de Floriade juist beweerd dat er zwarte cijfers zouden worden geschreven. Er waren ,,immers'' 2 miljoen bezoekers geweest.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.