Gelderland hoeft onderzoek naar declaraties niet vrij te geven
De provincie Gelderland hoeft een quickscan naar het declaratiegedrag van Gelderse bestuurders niet vrij te geven, heeft de Raad van State bepaald.
Het college van Gedeputeerde Staten in Gelderland hoeft de declaraties die ze geheim wil houden, definitief niet openbaar te maken. Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald.
Declaratiegedrag provinciebestuur
Al jaren voert voormalig Statenlid Toine van Bergen uit Nijmegen strijd over het declaratiegedrag van het provinciebestuur. In 2008 werd een Quickscan gehouden naar de declaraties van het college van gedeputeerde staten. Deze werd echter maar voor een deel bekend gemaakt. Sindsdien probeert Van Bergen het gehele rapport boven tafel te krijgen.
Rechtbank Arnhem
Begin juli vorig jaar vond het Statenlid de rechtbank in Arnhem aan zijn zijde. Die bepaalde dat de provincie het stuk openbaar moest maken. De provincie stapte daarop naar de Raad van State, die in een voorlopige voorziening bepaalde dat het onderzoek in ieder geval niet vrijgegeven hoefde te worden tot de definitieve uitspraak.
Persoonlijke beleidsopvattingen
Nu is de Raad dus tot het besluit gekomen dat de niet gepubliceerde delen van de quickscan naar het declaratiegedrag van de Gelderse bestuurders definitief niet vrijgegeven hoeft te worden. Naar het oordeel van de Raad van State staan in paragrafen van de Quick Scan opvattingen, voorstellen, aanbevelingen en conclusies van de opsteller van het document, waardoor deze persoonlijke beleidsopvattingen bevatten. Informatie over persoonlijke beleidsopvattingen hoeft op grond van de Wet openbaarheid van bestuur niet te worden verstrekt. Ook een beoordeling van de quickscan door een ambtenaar hoeft niet te worden verstrekt, omdat deze een “samenhangend geheel” vormen met de andere informatie.
Vrijelijk van gedachten wisselen
Het voorstel van Van Bergen om de informatie op zo’n manier te verstrekken dat deze niet tot personen herleidbaar zou zijn, werd door de Raad evenmin gehonoreerd. De RvS oordeelde dat “binnen een bestuursorgaan vrijelijk van gedachten moet kunnen worden gewisseld, zonder dat de verantwoordelijke bestuurder daarop naderhand kan worden aangesproken.”
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Oud bestuurders kunnen zomaar staatsraad worden. Juridische competentie strekt tot aanbeveling, maar is geen vereiste. En zo kan het gebeuren dat de rechtspraak de bestuurselite de hand boven het hoofd houdt.