Advertentie
financiën / Nieuws

'Provincies moeten bouw winkelpanden blokkeren'

Provincies moeten ingrijpen om te voorkomen dat gemeenten winkelpanden blijven bijbouwen, terwijl de leegstand zeer hoog is, vindt Detailhandel Nederland.

20 mei 2013

Provincies moeten ervoor zorgen dat gemeenten geen nieuwe winkelpanden meer laten bouwen. Dat vindt Detailhandel Nederland, zo liet de belangenorganisatie zaterdag weten. Gemeenten zouden zelf te weinig rekening houden met de gevolgen van bijbouwen, dus moeten de provincies de regie gaan voeren.

Plannen voor 9000 panden
Ondanks een gemiddelde leegstand van 10 procent van Nederlandse winkelpanden, zijn er plannen om zo'n 9000 nieuwe winkelpanden bij te bouwen in Nederland, stelt Detailhandel Nederland. Dat zou leiden tot nog meer leegstand, met ,,verpaupering van binnensteden'' tot gevolg.

Ruimtelijk beleid
Om invloed uit te kunnen oefenen op gemeenten, moeten provincies in hun ruimtelijk beleid het ,,provinciaal belang van detailhandel'' opnemen. Een aantal provincies, zoals Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant heeft dit al gedaan. Utrecht en Overijssel echter niet.

Meer leegstand
Detailhandel Nederland heeft becijferd dat in de provincie Utrecht plannen zijn om 12 procent van het bestaande winkeloppervlak bij te bouwen. De huidige leegstand is daar 7 procent en als er inderdaad wordt bijgebouwd, zou die oplopen tot 18 procent.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Alfred
Hier zie je dus de belangrijke rol die een provincie kan spelen. Voorkomen van leegstand.



Helaas zijn er veel gemeenten die financiële problemen hebben die ze alleen kunnen oplossen door in een razend tempo en intussen ook dumpprijzen gronden te verkopen aan projectontwikkelaars. Daarbij gaan/gingen ze voorbij aan de belangen van de buurgemeenten, lokale ondernemers en eigen bevolking.



Ik verzucht nog wel eens: waarom zijn we van een EERLIJKE vorm van erfpacht afgestapt. Dan was het nooit zover gekomen. De grondverkopen hebben geleid tot uitverkoop en potverteren. Dat nu de ondernemers de provincies oproepen om de regie te nemen is daarom opvallend en heel verstandig.



Je zult alleen zien dat gemeenten, die worden beknot om leegstand te voorkomen, dan weer roepen dat de provincie een "hindermacht" is. Ze zouden beter eerst in de spiegel kijken en zich afvragen wat de eigen rol is in het bouwen voor de leegstand, hetgeen natuurlijk uiteindelijk voor helemaal niemand goed is.
Martin Koenen / directeur adviesbureau bestuursrecht
Er zullen niet veel investeerders zijn die in binnensteden voor leegstand gaan bouwen. Erger is dat er door gemeenten teveel wordt meegewerkt aan detailhandel in gebouwen "in de wei" en dat daarop door de provincies te weinig wordt toegezien. Ter leniging van het grote probleem is er maar één conclusie mogelijk : " geen nieuwe detailhandel meer buiten kernwinkelgebieden".

criticus
Het woord "gemiddelde" kent geen enkele betekenis, als niet wordt toegelicht welk gemiddelde het betreft. Gemiddeld over afgelopen jaar? 5 jaar? 10 jaar? Waar hebben we het over? Winkelpanden bouw je niet voor 5 jaar...
margriet c. meindertsma / senator
Prima om provincie die rol te laten vervullen, nu isteeds weer blijkt dat gemeenten korte termijnbelangen van het zelfstandig onderdeel vastgoed laten gaan voor algemeen belang belangen op langere termijn: een vitale en aantrekkelijke binnenstad. Zo presteerde de gemeente Zwolle het om onlangs te besluiten om een nieuwe grote bouwmarkt, Hornbach, te faciliteren aan de stadsrand met incrastructuuraanpassingen van 1.2 milj , terwijl op alle mogelijke plekken in de binnenstad leegstand bestaat en het aantal bouwmarkten in Zwolle, bij teruglopende markt van 30%, nu al te veel is.
Frank van den Hoven / Redacteur
Kennelijk wordt het helaas tijd dat provincies hier nog nadrukkelijker op gaan sturen. 'Nut en noodzaak' moeten bij plannen voor nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen worden aangetoond, en daar streeft men inmiddels naar inbreiden en 'revitalisatie' van bestaande gebieden ipv steeds maar weer maagdelijk buitengebied verstenen. Dat zou ook voor detailhandel en horeca moeten gelden. Zo is recent een Japans restaurant verrezen aan de A27 bij Houten naast een bedrijventerrein in een groenstrook. En als er een schaap over de dam is... Had dat nu niet beter in het centrum van Houten gekund/gemoeten. Dan had je het volk daarheen getrokken en het centrum verlevendigd ipv dat ze op een winderig bedrijventerrein hun culinaire ding doen. Blijf nu eens met je handen van het schaarse groen aan de stadsranden af en hou de voorzieningen in de centra.
Y.J. Bosma / auditor
Laten we ons daarbij concentreren op het niet bouwen van winkelpanden op bedrijventerreinen en op andere locaties buiten de gewone winkelcentra. Grote ketens willen graag grote winkels maar dat toelaten is afhankelijk van de mogelijkheden in die winkelcentra.
jan peters / wethouder
Daar zou ik wel eens een boom over willen opzetten: over de wenselijkheid van een situatie waarin de provincie gemeenten behoedt voor onverstandige keuzen, het rijk de provincies en de EU de nationale regeringen. Ik denk dat Willem Elsschot vaak geciteerd zal worden (tussen droom en daad enz.).
Harry
Niets bijbouwen is te zwart/wit. Daar waar het echt nodig is 'gewoon' bouwen. Wanneer er gebouwd wordt moet nagedacht worden over een multifunctionele inrichting, bijv. winkel, woning, kantoor, opslag etc. Dat is vooruit denken !!
R.F. Smid / Nadenker
Dat wordt appeltje-eitje voor de provincies. Zij waren het tenslotte ook die met ferme hand decennia lang zegenrijke arbeid hebben verricht om een tsunami aan bedrijventerreinen tegen te gaan. Zo'n rol is het middenbestuur op het lijf geschreven ......
hans wieser / senior project/programmamanager
Ik moet altijd lachen als belangenorganisaties gaan roepen dat de overheid moet optreden. Het enige belang is dan hun belang, protectie van de leden. Maar o wee als de overheid zelf bedenkt zich ergens mee te moeten bemoeien, dan "kan de markt er zelf wel voor zorgen"....... en past het niet ons vrije economisch denken.

De overheid zorgt voor het ruimtelijk beleid en als daarbinnen woningen of winkels mogen worden gebouwd, dan is het aan de markt om te bepalen of daar klandizie voor is.

Nu hoor ik te vaak "de kalkoen roepen dat Kerstmis moet worden afgeschaft'.
Advertentie