70 gemeenten voeren op valreep precariobelasting in
Zo’n 70 gemeenten hebben op de valreep de precarioheffing, een belasting op ondergrondse kabels en leidingen, ingevoerd. Dit blijkt uit een rondgang van De Volkskrant.
Zo’n 70 gemeenten hebben op de valreep de precarioheffing, een belasting op ondergrondse kabels en leidingen, ingevoerd. Dit blijkt uit een rondgang van De Volkskrant.
Tien jaar
De gemeenten grepen deze mogelijkheid nog aan omdat deze belasting waarschijnlijk dit jaar wordt afgeschaft. Door de heffing voor het eind van het jaar in te voeren, kunnen gemeenten daar nog 10 jaar van profiteren.
Doorberekenen
Gemeenten leggen deze heffing op aan energiebedrijven en waterleidingbedrijven, die de belasting op hun beurt doorberekenen in hun tarieven aan de consumenten. In 2015 moesten water-, stroom- en gasleveranciers in 90 van de 390 gemeenten precariobelasting betalen. In 2016 kwam het aantal gemeenten uit op 160, meldt de krant op basis van cijfers van brancheorganisatie Netbeheer Nederland.
Inkomensderving
De precariobelasting voor nutsnetwerken zal uiteindelijk worden afgeschaft. Gemeenten krijgen tien jaar de tijd om de effecten van hun inkomensderving te kunnen opvangen. Dat heeft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) in juni afgelopen jaar bekendgemaakt. Precariobelasting voor onder meer terrassen blijft wel bestaan. De belasting levert elke gemeente jaarlijks gemiddeld twee miljoen euro op. De overgangstermijn van tien jaar kan worden verkort als wordt besloten om het gemeentelijk belastinggebied te verruimen.
Omstreden
De ondergrondse precariobelasting is omstreden omdat gemeentebesturen daarmee de kosten van voorzieningen die alleen de inwoners van de gemeente ten goede komen, grotendeels kunnen afwentelen op mensen die niet in de gemeente wonen. De nutsbedrijven hebben namelijk een regi-overstijgende functie, ze hebben klanten in meerdere gemeenten en provincies. Via hun energierekening betalen deze klanten mee aan de precarioheffing.
Een burger die hier op geen enkele wijze bezwaar tegen kan maken, vrijstelling of kwijtschelding voor kan aanvragen.
Ik noem het een doodordinaire roofoverval. Die 70 gemeenten (en gemeenteraden!!!) moeten zich de ogen uit hun collectieve hoofden schamen.