Plussen in twee derde gemeenten
Uit een analyse van de kwartaalcijfers van afgelopen jaar maakt de Delftse hoogleraar Willem Korthals Altes op dat twee op de drie gemeenten een positief saldo hebben. Amsterdam steekt met kop en schouders boven de rest uit.
De meeste gemeenten schrijven weer zwarte cijfers met hun grondexploitaties. Ruim twintig gemeenten rapporteerden over 2018 een positief saldo van meer dan 10 miljoen euro.
Uit een analyse van de kwartaalcijfers van afgelopen jaar maakt de Delftse hoogleraar Willem Korthals Altes op dat twee op de drie gemeenten een positief saldo hebben. Amsterdam steekt met kop en schouders boven de rest uit. Onder de gemeenten met een fors positief saldo behoren ook gemeenten die in de crisis grote verliezen hebben geboekt, zoals bijvoorbeeld Lansingerland en Apeldoorn. Zij veren terug van de klap die ze tussen 2008 en 2014 hebben moeten incasseren.
Plus van 10 miljoen
Naast Amsterdam, Lansingerland en Apeldoorn rapporteren ook de volgende gemeenten een positief saldo van meer dan 10 miljoen euro: Almere, Utrecht, Westland, Haarlemmermeer, Pijnacker-Nootdorp, Waddinxveen, Ede, Zaltbommel, Meierijstad, Leiden, Uden, Arnhem, Zwolle, Helmond, Diemen, Hellendoorn, Zuidplas, Breda, Zoetermeer en Oosterhout. Over 2018 rapporteren alleen Groningen en Schiedam een tekort van boven de 10 miljoen euro.
Uitgezonderd Groningen laten alle provincies een positief saldo zien. Op het gebied van niet-bedrijventerreinen bestaan er aanzienlijke verschillen tussen de provincies. De ontwikkelingen in de drie noordelijke provincies, Limburg en Zeeland vinden op een lager niveau plaats dan elders. Opmerkelijk is de omvang van Noord-Holland, dat betreft met name Amsterdam.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.