Peperdure aanpak jeugdcriminelen Tilburg werkt niet
Een mede door het Rijk betaald Tilburgs project om jongeren die met justitie in aanraking zijn geweest op het rechte pad te zetten, werkt niet goed. De organisatie is onduidelijk, de effectiviteit ‘onvoldoende’ en de doelmatigheid ‘prestigieus’. Als je de kosten afzet tegenover de succesvol afgeronde trajecten kost elk ‘succes’ een kwart miljoen euro. Dit blijkt uit een tussentijdse evaluatie in opdracht van de gemeente.
Behandelplan op maat
Kern van de aanpak van het project genaamd 'Crossroads' is het aanbieden van een ‘individueel behandelplan op maat’. Jongeren worden in hun eigen, vertrouwde omgeving onderworpen aan een intensief programma. Zij zijn een groot gedeelte van de dag en de week bezig met dat individueel programma, zodat de jongeren minder ontvankelijk zouden zijn voor negatieve invloeden. Sinds de start in 2006 zijn slechts 13 van de 44 deelnemers succesvol uitgestroomd, wat omgerekend 250 duizend euro per succesgeval heeft gekost.
Verkiezingsretoriek
Wethouder Marieke Moorman noemt de conclusies ‘stevig’, meldt een woordvoerder. Ze staat open voor de aanbevolen verbeteringen van de aansturing van het traject. De onderzoekers stellen voor dat de gemeente de gehanteerde methodiek uit laat schrijven en dat partijen die door de gemeente worden gesubsidieerd op resultaat moeten worden afgerekend.
Eindevaluatie afwachten
Verder wil zij niet de conclusie overnemen dat ondanks de ‘zware begroting’, zowel de effectiviteit als de doelmatigheid tekort schiet. Moorman wil voor zo’n oordeel eerst de eindevaluatie afwachten, die pas aan het eind van dit jaar verschijnt. ‘Dit leent zich natuurlijk uitstekend voor verkiezingsretoriek, maar je ziet bijvoorbeeld dat de succesvolle uitstroom nog toeneemt, dus je moet voordat je met een definitief oordeel komt wel op de eindevaluatie wachten.’
Bezuinigingen
Of het project na de zomer nog doorgaat valt te bezien. Per augustus 2010 eindigt de rijkspilot Campussen, waar dit project (‘Crossroads’) deel van uitmaakt. Dan is het de vraag of er opnieuw rijksgeld voor het project beschikbaar komt. Als dat niet gebeurt is het onwaarschijnlijk dat de gemeente Tilburg het project volledig zelf gaat betalen. ‘Uiteindelijk is dat dan aan het nieuwe college, maar er komen behoorlijk wat bezuinigingen aan,’ zegt de woordvoerder.
ik doe me best om niet in aanraking te komen met justitie. ik weet niet of dit wordt gelezen door Marieke Moorman maar als dat wel zo is wil ik graag met haar aan tafel zitten en praten over de aanpak van jongeren want geloof me de nieuwe generatie wordt echt veel erger dan onze generatie. je kan iemand niet een twee drie veranderen van kleptomaan tot een goeie burger, het moet van twee kanten komen. praten met iemand een op een is een goeie methode maar ook sporten. ik zie me eigen als een goeie begleider die wel hulp wil bieden om de overlast aan te pakken maar voor wat hoort wat, en je kan me geloven of niet ik weet 100% dat ik veel kan veranderen in me eigen buurt en als project begleider.
ik weet hoe de jeugd van nou in elkaar zit ik kan het weten want me broertje is ook aan het veranderen maar ik zal proberen hem te helpen en begleiden. je moet jongeren niet in een hok stoppen en denken dat ze veranderen. ik weet niet of dit je al laat gaan denken ik bel deze jongen man gelijk een afspraak te maken.
ik weet niet waarom ik dit doe maar ik doe het niet voor mezelf maar me broertje en de jeugd van tegenwoordig. als ik me eigen werk moet op geven voor dit zou ik het wel doen ook al verlies ik veel, maar ik heb er het voor over. ik hoop snel iets terug terug te horen. groetjes