Celstraf geëist in zaak miljoenenfraude UWV
Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft woensdag 3,5 jaar cel geëist tegen de 47-jarige Bert O. uit Bunde. De man wordt ervan verdacht in 2006 uitkeringsinstantie UWV voor miljoenen te hebben opgelicht.
O. is de hoofdverdachte in deze zaak, waarbij vijf andere verdachten zijn betrokken. Drie van hen hebben bij het UWV gewerkt. O. is eveneens oud-medewerker van het UWV, maar was een eigen adviesbureau begonnen. Hij gold als expert op het gebied van de Kortings- en Vrijstellingsregeling, die werkgevers in staat stelde WAO-premies terug te vragen als ze arbeidsgehandicapten in dienst hadden.
Omgekocht
Het UWV vroeg de hulp in van O. ‘om ons te instrueren’, zegt voorlichter Frank Bartelds van de uitkeringsinstelling. O. kocht medewerkers van het districtskantoor in Eindhoven om en kreeg zo toegang tot het computersysteem van het UWV. Hij paste gegevens aan, zodat hij veel grotere bedragen kon terugvragen dan waar zijn klanten, waaronder NedCar, Océ Technologies, Océ Nederland, Nem EnergyServices, Centerparcs Kempervennen en Aegon Nederland, recht op hadden. Zijn honorarium bestond uit een percentage van de teruggevraagde bedragen. Op die manier slaagden hij en de andere verdachten erin het UWV voor vermoedelijk ruim 9,5 miljoen euro te benadelen. Uit pragmatische overwegingen is de tenlastelegging beperkt tot 4,4 miljoen euro waarvan het UWV in mei 2007 aangifte heeft gedaan.
Tip
De zaak kwam aan het licht na een externe tip. Het eigen bureau integriteit van het UWV onderzocht de tip en droeg de zaak daarna over aan de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Impact
Volgens Bartelds heeft de zaak een grote impact, ‘zeker omdat het een oud-medewerker betreft.’ Om dergelijke fraude te voorkomen heeft het UWV in 2005 een monitorsysteem ingevoerd, dat alle uitgaande geldstromen controleert. ‘Dat het toch fout ging, komt doordat mensen samenspanden. Het ging om legale betalingen, de fraude zat in de onderliggende stukken.’ Het UWV voert ook dubbele controles uit op geldtransacties en organiseert workshops om medewerkers te leren omgaan met gevoelige informatie. ‘Maar fraude helemaal voorkomen kan je het niet.’
Het OM heeft niet onderzocht of de bedrijven betrokken waren bij de fraude. Zij gelden niet als verdachte.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.