Advertentie
financiën / Nieuws

Pensioenfonds ABP gooit premie omhoog

ABP verhoogt de premies per 1 juli met 1 procentpunt en voor de periode 2010-2014 komt daar nog eens 2 procentpunt bovenop.

31 maart 2009

Pensioenen bevroren
De werkgevers en vakbonden in het bestuur van ABP meldden de premieverhoging in het herstelplan dat is gestuurd naar de toezichthouder, De Nederlandsche Bank. Het pensioenfonds bevriest voor vier jaar de pensioenen. Werknemers merken dit in de opbouw van hun pensioen, gepensioneerden gaan door deze maatregel in koopkracht achteruit.

 

Verlaging beleggingsrisico
De meest in het oog springende maatregelen in het herstelplan van ABP zijn de tijdelijke opslag op de premie voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen en een lichte verlaging van het beleggingsrisico. In het herstelplan is op dit moment geen korting op pensioenrechten voorzien.

Lees het hele ABP herstelplan hier

 

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Philip (ex-Amsterdammer)
De gepensioeneerde deelnemers aan het pensioenfonfd van het ABP krijgen nu minder terug voor hun inleg. De nog werkende deelnemers aan het ABP moeten meer premie gaan betalen.
Dus, zo denk ik dan moet de top bij het ABP ook flink loon inleveren. Zij zijn verantwoordelijk voor de verkeerde beleggingen. Ook is het voor mij duidelijk dat de alle werknemers van het ABP over dezelfde periode dat de premies verhoogd worden en /of de pensioenen bevroeren worden, geen loonsverhoging krijgen/resp loonsverlaging krijgen. Het zou toch te zot voor woorden zijn dat de mensen die het geld opbrengen wel moeten inleveren en de mensen die betaald worden uit die opbrengsten niet.
R.A. Post / medewerker Dienstverlening
In het verleden heeft een van de Kabinetten een greep in de kas van de pensioenfondsen gedaan onder het motto dat ze geld genoeg hebben. Die zelfde overheid is nu verplicht om dat aan de rechthebbenden terug te betalen en hen niet de dupe te laten worden.
H.A.Decker / adviseur.
Inderdaad in het verleden is een forse graai uit de pensioenpot gedaan door de toenmalige regering. Wij (ik heb 42 dienstjaren) waren toen "onze kinderen die we niet met een last moesten opzadelen".
Dat is aardig gelukt. Veel tweedeling zaaien in het land.
Jan / beleidsambtenaar
Een 50-er die na 1-1-1950 geboren is kan niet meer fiscaal aantrekkelijk met de FPU. Hij/zij moet doorwerken tot 65 of waarschijnlijk nog langer en ziet met lede ogen aan, dat heel veel mensen van 59-65 jaar in goede gezondheid de (vrije) tijd van hun leven hebben. En dan moet hij/zij ook nog meer pensioenpremie betalen. Als dit de bedoeling is van "de zwaarste lasten op de sterkste schouders", dan klopt er toch iets niet. Laat al die nog-niet 65 jarigen met riante FPU (en vaak ook nog bijverdiensten) maar wat van hun FPU inleveren.
bea / docent
inderdaad de tweedeling is niet alleen gezaaid, maar komt ook op. Zie de reactie hieronder, waarbij de FPU,ers maar even extra moeten bloeden.
C.Hemrika / Brandweer
De regering moet nu het geld wat ze toegeeigent hebben van het ABP terug storten het is een schande
Anneke / financieel beleidsambtenaar
Inderdaad komt de groep geboren na 1-1-1950 er erg bekaaid af, geen FPU, geen deeltijd-FPU, bijverzekeren voor partnerpensioen, bijverzekeren voor nabestaandenpensioen en na 50, 51 of 52 jaar werken een karig pensioentje. Als we dat nog halen tenminste met alle veranderingen en hoge eisen, die de overheid bedenkt en stelt. Misschien behoeft dat pensioentje ook wel niet meer te worden betaald. Lekker voordelig.
Marijke
Het ABP (oftewel onze moderne roofridders) lijkt zo langzamerhand wel op een piramidespel met een eenzijdige verplichte inleg en dito voorwaarden.......en wie zijn de gedupeerden?
Ronald / beleidsmedewerker
De Plundering van de ABP pensioenen op een rijtje:
- eind jaren 80: Bijzondere Inhouding ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid;
-Begin jaren 90: Beperking premieafdracht door werkgevers;
- begin deze eeuw: ADV dagen inleveren voor FPU (bij provincie); ABP blijkt te speculeren met ingelegde premies; VUT afgeschaft;
Heden: premieverhoging of doorwerken tot 65 ondanks nog steeds doorgaande premiebetaling voor vroegpensioen.
Tot ziens op het Malieveld
M.E. Smit / Seniorbeleidsmedewerker Opl en Oef Brandweer
Ook ik ben het er mee eens: eerst het geld terug in de ABP-pot, dat de regering eruit heeft gehaald toen het wat minder met ze ging. Banken worden WEL gesteund, waarom het ABP niet?
Advertentie