Pensioendekking opnieuw verslechterd
Opnieuw is het dekkingspercentage van de pensioenfondsen gedaald. Hoewel de dagelijkse dekkingsgraad iets toegenomen, het gemiddelde over 12 maanden, de zogenoemde beleidsdekkingsgraad, is weer gedaald.
Het gaat nog steeds niet goed met de dekkingsgraad van de pensioenen. Steeg de dekking het vorige kwartaal nog een beetje, de laatste drie maanden is de zogenoemde beleidsdekkingsgraad met 2,3 procentpunten gedaald naar 99,6 procent. Dat betekent dat voor iedere 100 euro aan pensioen die nu en in de toekomst moet worden uitgekeerd nog maar 99,60 in kas zit.
12-maandsgemiddelde
De beleidsdekkingsgraad is het 12-maandsgemiddelde van de dekkingsgraad gebaseerd op dagelijkse marktinformatie. De dekkingsgraad gebaseerd op dagelijkse marktinformatie is in het tweede kwartaal licht gestegen van 96,3% naar 96,6%. Deze dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen de beleggingen van pensioenfondsen enerzijds en de pensioenverplichtingen anderzijds.
Compensatie overheid
De pensioenfondsen riepen eerder al de hulp in van de overheid nu er wel heel veel korting dreigt voor de pensioenspaarders. De pensioensector vindt dat politiek Den Haag de burgers moeten compenseren omdat zij slachtoffer zijn van het agressieve rentebeleid van de Europese Centrale Bank.
Zorgelijk
Eerder dit jaar werd er al gewaarschuwd dat ambtenaren er rekening mee moeten houden dat hun pensioen vanaf volgend jaar verlaagd wordt. Volgens pensioenfonds ABP is haar financiële positie ‘zorgelijk’. Bij het vorige kwartaal zeis bestuursvoorzitter van het ABP Corien Wortmann-Kool over de situatie: ‘We verkeren in de gevarenzone en dat betekent dat de kans op een verlaging in 2017 nadrukkelijk aanwezig blijft.’
Reacties: 14
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
@Karel: het grootste effect trad op door het verkleinen van de fiscale ruimte. Hierdoor heeft de overheid hogere belastinginkomsten. Dit terwijl het sparen van pensioen de belastinginkomsten over 40jaar minimaal 4x zo hoog had kunnen zijn. Maar wie dan leeft....
Ouderen worden nu onnodig gekort op hun pensioen, door deze diefstal van jongeren
Dat gaat natuurlijk net als het kwartje van kok.
Stel je spaart samen met je werkgevers 40 jaar voor je pensioen een gemiddeld bedrag van 500 euro per maand. (Is vergelijkbaar met wat nu naar het ABP gaat)
Fiscaal gunstig maken: Sparen( rente niet meegenomen): (40*12)*500 = 240.000
Dan heb je voor 20 jaar ter beschikking
240.000/(20*12)= 1000 zekere netto euro's per maand.
Waarom heb je dan het ABP nog nodig?
Of ga ik nu te kort door de bocht?
Voor de premiebetalers wordt dit meegenomen in de premie.
En als je kritisch nadenkt, word je binnen de twee grote vakbonden de mond gesnoerd.... Mooie reden om definitief af te haken van de conservatieve kliek.
1. de ECB houdt tbv van de zgn. schuldenlanden (w.o. Nederland met een schuld van ca. 450 miljard euro) de rente kunstmatig laag. Alleen Nederland verdient hiermee jaarlijks ruim 15 miljard euro door minder renteuitgaven.
2. de voorgeschreven rekenrente voor toekomstige verplichtingen, die de Nederlandse Bank aan de pensioenfondsen oplegt, is veel te laag. De pensioenfondsen zouden hierover gunstiger afspraken kunnen/moeten maken. Het ABP maakte de afgelopen 20 jaar gemiddeld ca. 7% rendement!
3. De laatste twee jaar zijn veel pensioenpremies verlaagd om de salarissen van werkenden te verbeteren, dit ten nadele van hun eigen pensioenopbouw en ten gunste van wederom het Rijk (minder belastingaftrek).
4. Er zijn in het verleden geheel ten onrechte forse grepen uit de pensioenfondsen gedaan (o.a. ca. 25 miljaard uit het ABP).
5. De pensioenpremies zijn op dit moment al een aantal jaren veel te laag. In het verleden waren premies van 24% (werknemer/werkgever) samen normaal.
Kortom de voorzitter van het ABP moet niet lullen over 0,5% verlaging, maar eindelijk eens gaan poetsen!