VNG ziet ruimte voor hoger loon ambtenaren
Medewerkers van gemeenten kunnen wat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) betreft rekenen op ‘een passende loonsverhoging’ in de nieuw af te sluiten cao met de vakbonden. Maar de koepelorganisatie is nog vaag over de precieze loonruimte.
Gemeenteambtenaren kunnen wat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) betreft rekenen op ‘een passende loonsverhoging’ in de nieuw af te sluiten cao met de vakbonden. Maar de koepelorganisatie is nog vaag over de precieze loonruimte.
Kosten pensioenpremie
In de vandaag gepresenteerde conceptarbeidsvoorwaardennota van de VNG, de basis voor de inzet van de gemeentelijke werkgevers voor de volgende cao gemeenten, wordt gesproken van een akkoord ‘met goede loonafspraken’ voor medewerkers. Hoeveel ruimte er bij gemeenten beschikbaar is voor ‘een passende loonsverhoging’ hangt volgens de nota af van verschillende factoren. De koepelorganisatie gaat er vanuit dat de ontwikkeling van het gemeentefonds de komende jaren iets beter is dan de afgelopen jaren. Van invloed op de loonontwikkeling is verder de stijging van de pensioenpremies van het ABP. Naar verwachting stijgen de pensioenpremiekosten in 2019 met 1,32 procent van de loonsom en dat is volgens de VNG ‘een flink deel van de financiële ruimte’.
Prikkel
Een financiële prikkel in de vorm van een verhoging van het salaris is volgens de VNG nodig, omdat er een prikkel moet blijven om nieuwe medewerkers te prikkelen bij de gemeenten aan de slag te gaan. Ook het zittend personeel verdient volgens de gemeentekoepel een beloning, vanwege hun inzetbaarheid voor de voortdurend veranderende maatschappelijke ontwikkelingen. Gemeenten willen een aantrekkelijke werkgever blijven.
Verlofuren
Verder willen de gemeentelijk werkgevers in de nieuwe cao een harmonisatie van het bovenwettelijk verlof regelen. Gemeenten hebben nu nog de mogelijkheid om extra bovenwettelijk verlof toe te kennen. Daardoor is er volgens de VNG bij gemeenten een verscheidenheid aan bovenwettelijke verlofuren ontstaan. Harmonisatie van al dit bovenwettelijk verlof zou tegemoet komen aan de behoefte van medewerkers om verlofuren flexibel en naar eigen keuze in te zetten. Ook zou de arbeidsmobiliteit van medewerkers erdoor worden verhoogd en draagt harmonisatie bij aan de ambtelijke fusies en samenwerking tussen gemeenten. Als bovenwettelijke sectorale verlofnorm wordt 34 uur voorgesteld, waarbij voor zittende medewerkers een overgangsrecht van vijf jaar geldt. Het voorstel is om de verlofregeling-nieuwe-stijl op te nemen in januari 2021 in de cao gemeenten op te nemen.
Looptijd
De VNG stelt in de conceptarbeidsvoorwaardennota een looptijd van de nieuwe cao voor van 1 jaar: van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2019. Daarmee krijgen de gemeentelijke werkgevers de tijd om voorbereidingen te treffen voor de implementatie van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren. Die wordt op 1 januari 2020 van kracht.
De conceptnota is voorgelegd aan de leden van de VNG. Die kunnen tot en met vrijdag 29 oktober reageren op de voorgestelde uitgangspunten. Op 1 november stelt het VNG-bestuur vervolgens de definitieve arbeidsvoorwaardennota vast.
Nee.....het herstel lijkt wel door te zetten, maar ook de bonden vinden het prima salarisverhogingen beperkt te houden.
Nee....de salarisverhogingen in de marktsector, daar hebben we niets mee te maken, dat is echt een andere arbeidsmarkt.
Nee.....als ambtenaar moet je hart voor de publieke zaak hebben, niet voor je eigen portemonnee.
Ik lees net: academische ziekenhuizen: 8,25% in twee jaar tijd..........
Ik denk: o VNG wat aardig: 1,75% voor een jaar? wat een generositeit!