Feestje voor Abraham
Vijftig jaar geleden werd voor het eerst gemeentelijke onroerend-goedbelasting geheven.
Geen gebak. Geen champagne. Belastingen zijn immers geen feestje. Feit is wel dat het exact vijftig jaar geleden is dat in 1972 de eerste belastingaanslagen voor de gemeentelijke onroerend-goedbelasting verstuurd werden. D
ie is inmiddels omgedoopt naar onroerende zaakbelasting, maar dat terzijde. Het is leuk om de geboortedocumenten van Abraham nog eens te bekijken.
Leuk weetje: De toenmalige Raad voor de gemeentefinanciën adviseerde in mei 1967 dat de nieuwe ogb ‘niet gezien moet worden als middel om de tekorten van gemeenten wegens het treffen van normale noodzakelijke voorzieningen op te vangen’. De adviesraad had een vooruitziende blik voor de financiële problemen van de gemeenten. De gemeenten hebben de afgelopen vijftig jaar de ozb toch veel verhoogd vanwege tekorten. En een ander leuk weetje: In het begin verstuurde de rijksbelastingdienst de ogb-aanslagen. Pas ongeveer twintig jaar later, in 1991, gingen de gemeenten dat zelf doen.
In die vijftig jaar was maar één keer de ozb gedaald. Dat was in 2006, gedwongen door het rijk met de afschaffing van de ozb voor gebruikers van woningen. Dit jaar heffen de gemeenten voor het eerst, na exact vijftig jaar, vrijwillig minder ozb dan het voorgaande jaar.
‘Gebak voor de jarige ozb’
Dat berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week. Nauwkeuriger geformuleerd: gecorrigeerd voor de wettelijke beperking van de precariobelasting heffen de gemeenten vijftig miljoen euro minder ozb dan vorig jaar. Als ik bovendien zou corrigeren voor inflatie en groei van de bevolking, dan is de daling zelfs enkele honderden miljoenen.
Politiek commentatoren zien de aankomende verkiezingen voor de gemeenteraden als reden voor die daling. Financieel commentatoren zien de extra miljoenen voor jeugdzorg, die de gemeenten na jaren onderhandelingen eindelijk krijgen, als reden. Ik denk dat beide factoren een rol spelen. Er zullen maar weinig mensen gebak en champagne halen als ze deze weken de ozb-aanslag binnenkrijgen. Toch zijn er dus twee redenen om dat wel te doen: het jubileum van vijftig jaar en de daling van vijftig miljoen euro. Die daling komt neer op drie euro per inwoner. Daar kunt u exact één gebakje van kopen. Mijn advies: doe dat! Want belastingen zijn geen feestje en ook niet zeldzaam, maar belastingdalingen wel.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.