Advertentie
financiën / Nieuws

Ozb-inkomsten gemeenten stijgen 2,5 procent

Gemeenten willen dit jaar bijna 3,9 miljard euro aan onroerendezaakbelasting (ozb) heffen. Dat meldt het CBS op basis van nieuw gepubliceerde cijfers.

09 maart 2017

Gemeenten willen dit jaar bijna 3,9 miljard euro aan onroerendezaakbelasting (ozb) heffen. Dat is 2,5 procent meer dan in 2016. Het is de geringste stijging in jaren.

Dat meldt het CBS op basis van nieuw gepubliceerde cijfers. De ozb op woningen levert alle 388 gemeenten naar verwachting in 2017 ruim 2 miljard euro op. Aan ozb op winkels, kantoren en bedrijfspanden – de categorie niet-woningen – zou iets meer dan de ruim 1,8 miljard euro moeten binnenkomen.  Van die in totaal 3,9 miljard euro wordt 584 miljoen euro door de vier grote gemeenten geïnd.

Grote gemeenten
In grotere gemeenten ligt het aandeel van de ozb op niet-woningen gemiddeld hoger, in kleinere gemeenten komt gemiddeld meer dan de helft van de ozb-inkomsten uit woningen. Dat komt met name doordat in grotere steden doorgaans niet alleen absoluut, maar ook relatief veel bedrijven en kantoren zijn gevestigd. In de categorie niet-woningen scoren Moerdijk en Eemsmond (havenindustrie) ook relatief hoog. Dat geldt eveneens voor Haarlemmermeer, vanwege de aanwezigheid van luchthaven Schiphol.

Rotterdam int meeste ozb
Vooral in de vier grote steden speelt de ozb op niet-woningen een grote rol. Bijna 22 procent van de opbrengst van alle ozb-heffingen op kantoren en bedrijfspanden in Nederland komt voor rekening van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Rotterdam int drie kwart van alle ozb-inkomsten bij niet-woningen en een kwart van woningen. Amsterdam, Den Haag en Utrecht krijgen iets minder dan twee derde van de ozb binnen op niet-woningen en de rest uit woningen. Rotterdam haalt in 2017 naar verwachting de meeste ozb op: 236 miljoen euro. Amsterdam volgt met 167 miljoen euro. Utrecht int 96 miljoen, Den Haag ten slotte 85 miljoen.

Rozendaal, Vlieland en Schiermonnikoog verwachten het minst aan ozb-inkomsten binnen te krijgen. Dat heeft alles met de kleine schaal van die gemeenten te maken.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Guillaume Blaszkiewicz / belastingadviseur
Een lokale overheid moet zich zelf kunnen financieren. En daar zijn belastingen de beste oplossing voor en niet overdrachten van hogere overheden. Overdrachten van hogere overheid worden gezien als geld dat ergens pseudo-verplicht naar toe moet. Een lokale overheid is met overdrachten niet zuunig dat in tegenstelling tot belastingen. Het rijk hevelt taken over maar geeft daarbij niet voldoende geld mee. Dus moet het geld ergens anders vandaan komen, dus belastingen omhoog. En dan gaan de Haagse politici weer janken omdat de lokale lastendruk om hoog gaat. Rupsje genoeg woont niet in het gemeentehuis maar in de Tweede Kamer.
Arnold / gemeentemabtenaar
Zet er dan ook gelijk bij dat een groot deel van die stijging bij het Rijk terecht komt via de korting in de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Die toevoeging mis ik maar al te vaak want volgens mij weten veel politici niet eens van deze constructie.
H. Wiersma / gepens.
Het is ieder jaar hetzelfde liedje met de Rupsjes Nooit Genoeg. En BiZa/Plasterk (PvdA) zit er bij en keek er naar.
Advertentie