Plan voor ArenA in Kerkrade
De gemeente Kerkrade heeft een architectenbureau laten berekenen dat het overkappen van het Parkstad Limburg Stadion 15 miljoen euro kost. Het stadion is grotendeels in bezit van de gemeente en moet door multifunctioneler te worden ook aantrekkelijker worden voor verkoop.
Het Parkstad Limburg Stadion in de gemeente Kerkrade zou voor 15 miljoen euro overdekt kunnen worden en daarmee naast voetbal ook geschikt zijn voor beurzen en concerten. Dat blijkt uit een deelrapport dat in opdracht van de gemeente is gemaakt.
Exploitatie stadion verbeteren
Het college van Kerkrade heeft het deelrapport onlangs naar de raad gestuurd. Hoofddoelstelling is te bekijken in hoeverre de exploitatie van het stadion verbeterd zou kunnen worden. Dit is nodig om aan de wens van de raad te voldoen om mogelijkheden te onderzoeken om het stadion te verkopen.
Ontvlechting had prioriteit
De onderzoeksresultaten stammen al uit januari en zijn na een informatiebijeenkomst begin juli opgevraagd door de raad. Dat de raad niet eerder is geïnformeerd over het rapport komt volgens het college doordat het afronden van de ontvlechting van de betaald voetbalorganisatie en het Parkstad Limburg Stadion de afgelopen maanden prioriteit had.
Amsterdam ArenA
Het deelrapport is een technisch onderzoek naar een overkapping van het veld en de tribunes om zo de multifunctionaliteit van het stadion te vergroten. Een overdekt stadion met kunstgras zou ook exploitatie mogelijk maken van concerten, beurzen en andere evenementen. Als voorbeeld noemen de onderzoekers de Amsterdam ArenA, waar slechts 30 procent van de inkomsten van het stadion afkomstig zijn van voetbalactiviteiten.
Tafelconstructie is unicum
Uitkomst is een zogenoemde tafelconstructie, een kunstgrasveld dat met een soort liftconstructie omhoog wordt getild, waarna het als dak fungeert. In de daaronder ontstane kelderconstructie kunnen dan evenementen worden georganiseerd. Het project zou een unicum zijn. Totale kosten van het daksysteem: 15 miljoen euro. Voorwaarde is wel dat betaald voetbalclub Roda JC op een kunstgrasveld moet gaan spelen.
Meer varianten
Daarvoor heeft het college onlangs een lening van zes ton verstrekt aan de stadionholding. De directeur van het stadion, die tevens directeur van de bestuursdienst van de gemeente Kerkrade is, zegt tegen De Limburger dat hij het “nog niet zo een-twee-drie ziet gebeuren”. De onderzoekers hebben nog drie varianten bedacht, waarbij het dak niet open kan, maar de tafelconstructie heeft hun voorkeur. Het college spreekt nog geen voorkeur uit, maar wil eerst met het stadion “verder kijken hoe we de verbeterde mogelijkheden vorm kunnen geven”.
Andere sponsoren
Het college wacht de resultaten van een vervolgonderzoek af om te bepalen of ze het project alleen moet financieren of dat eventueel ook andere sponsoren worden gezocht. Of het ook een taak is voor het stadion of de voetbalclub om het project te betalen wordt meegenomen in dit onderzoek.
Stadion alleen voor voetbal
Het project kost een lieve duit, beaamt GroenLinks-fractievoorzitter Andy Rossel. ‘Bijna hetzelfde als het stadion nu waard is.’ Hij is niet te spreken over de uitkomsten van het rapport, omdat nog steeds niet duidelijk is of het de exploitatie wel verbetert en de voetbalbeleving niet nadelig wordt aangetast. ‘Je moet niet de illusie hebben dat het een ArenA wordt, want dit stadion is alleen voor voetbal is gemaakt. De gemeente heeft van dit soort zaken geen kaas gegeten. Ze zouden een stapje terug moeten doen.’
Demontabel dak
GroenLinks komt binnenkort met een eigen plan van aanpak, waar ook een verdienmodel aan vast zit. Een van de onderdelen daarvan is een demontabel dak. ‘Daar zijn marktspecialisten voor uit Limburg. De constructie hoeft aan minder vereisten te voldoen en in het stadion zijn niet heel ingrijpende wijzigingen nodig.’ Volgens Rossel wordt er op sociale media weinig positief gesproken over het plan. ‘Ik vraag me af of zo’n rare constructie wel betrouwbaar is. Hij komt nog nergens ter wereld voor.’
Sculd Roda JC niet afbetaald
Intussen is het voetbalclub Roda JC niet gelukt om haar schuld aan de gemeente voor 1 augustus volledig te betalen. Van de 680 duizend euro is wel zes ton overgemaakt. Over de reden hiervan heeft de club niets bekend gemaakt. Na de zomer staat een gesprek met het gemeentebestuur gepland. De club had al een maand uitstel van betaling gekregen. Volgens Rossel gaat het om een ozb-achterstand. Net als het plan met de tafelconstructie zal ook deze zaak in de raadsvergadering na het zomerreces worden behandeld. ‘We zullen het dan hebben over hoe we minder afhankelijk kunnen worden van de club. De kwestie hangt als een molensteen om ons nek.’
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.